Svijet
KULT ORUŽJA DESETKUJE NACIJU

Oružje rani ili ubije 10.000 djece u SAD-u
Objavljeno 10. veljače, 2014.
Učestalost oružanih ozljeda u SAD-u deseterostruko je veća u usporedbi s ostalim razvijenim zemljama

WASHINGTON - Pucnjave u školama ozbiljno traumatiziraju Amerikance, a nova studija pokazuje da je broj ozlijeđene ili ubijene djece u tim tragičnim događajima samo dio problema u odnosu prema broju mladih koji se u SAD-u svake godine ozlijede oružjem.

Godišnje zbog ranjavanja u bolnici završava više od sedam tisuća djece odnosno čak 20 dnevno. Studija objavljena u časopisu Pediatrics Monday pokazuje da od tog broja šest posto umire od ozljeda, javlja američki NBC.

- Sve te ozljede završavaju nepotrebnim tretmanom u bolnici, jer je sprječavanje oružanog nasilja nešto što se može riješiti - smatra dr. John Leventhal, autor studije i profesor pedijatrije na Yale School of Medicine.

Osim toga, još tri tisuće ih umire prije nego što im se uopće može pružiti pomoć, što znači da oružje rani ili ubije približno deset tisuća američke djece svake godine.

Opterećenje sustava

Pregledavanjem Kids' Inpatient Database (KID), koja prati pedijatrijski boravak u bolnici, u 2009. godini otkrivena je 7.391 osoba mlađa od 20 godina koja je završila u bolnici zbog ozljeda vezanih uz oružje, a 453 su osobe od tog broja umrle. Podaci u KID-u skupljaju se od 1997. godine u ime Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. Većina ozljeda, njih 4.559, posljedica je napada, 2.149 prouzročeno je nezgodama, a 270 čine pokušaji samoubojstva. Najčešće su ozljede otvorene rane (52 posto) i prijelomi kostiju (50 posto). Ozljede mozga češće su kod mlađe djece, koja najčešće stradaju u nesretnim slučajevima. Ozljede mozga i leđne moždine čine jedan od sedam slučajeva.

- Kada pogledamo oružane ozljede u SAD-u i usporedimo ih s ostalim razvijenim zemljama, kod nas je učestalost deseterostruko veća. Tako visok mortalitet i ozljede vatrenim oružjem među mladim stanovništvom, i to u tako razvijenoj naciji, jedinstven je i abnormalan problem - rekao je Webster, ravnatelj Centra za politiku o oružju i istraživanje “Johns Hopkins”.

- Nova studija naglašava kritični učinak koji oružje ima na zdravlje i sigurnost djece. Jasno je da to treba biti dio rasprave o oružju. Do sada smo se toliko brinuli hoćemo li ograničavanjem oružja ugrožavati nečija građanska prava - rekao je Patrick Tolan, profesor obrazovanja i psihijatrije sa Sveučilišta u Virginiji i ravnatelj Youth-Nexa, centra za pozitivni razvoj mladeži na tom sveučilištu. Visok stupanj slučajnih ozljeda, posebno kod najmlađih, naglašava potrebu da roditelji drže oružje zaključano na sigurnom mjestu, i to odvojeno od mjesta gdje je spremljeno streljivo - kaže Leventhal.

Zabrana do 21.

Prema Websteru, promjena koja bi mogla biti učinkovita zabrana je posjedovanja pištolja mlađima od 21 godine.

- Da biste mogli legalno piti pivo, trebate imati 21 godinu. Iako trebate imati 21 godinu da biste kupili oružje u prodavaonici, ako imate 18 godina, možete se obratiti privatnom prodavaču i legalno ga kupiti - rekao je Webster i dodao da je broj ubojstava najčešći u dobi između 18 i 20 godina.

- Tako za tu rizičnu skupinu smatramo da je preopasno piti pivo, ali u 45 od 50 saveznih država mogu posjedovati koliko god žele pištolja. Imamo slabe zakone i to skupo plaćamo - dodaje Webster. A.Vukelić

Patrick Tolan

profesor na Sveučilištu u Virginiji

Roditelji bi oružje trebali zaključati na sigurno mjesto, i to odvojeno od mjesta gdje je spremljeno streljivo

Možda ste propustili...

KIŠE I OLUJE U PAKISTANU:

Poginulo 50 osoba

NAČELNICA POLICIJE NOVOG JUŽNOG WALESA:

Nakon ubojstva šest ljudi u Sydneyu napadača ubila policija

Najčitanije iz rubrike