Ekonomija
DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU

Realan dohodak u poljoprivredi pao na 800 milijuna kuna
Objavljeno 8. veljače, 2014.

OSIJEK - Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, nastavljeno je smanjivanje vrijednosti realnog dohotka u poljoprivredi petu godinu zaredom. Prema statistici iz godišnjeg izvješća o stanju poljoprivrede, pad vrijednosti realnog dohotka u poljoprivredi bilježi se od 2009. godine. Godinu prije, 2008., realni je dohodak u poljoprivredi bio oko 8,3 milijarde kuna, a u 2009. pao je na 8,1 milijardu kuna te potom iz godine u godinu nastavio padati. Vrijednost realnog dohotka u poljoprivredi u 2013. godini iznosit će samo 5,47 milijardi kuna, što je pad od 12,7 posto u odnosu prema godini prije, druga je procjena realnog dohotka u poljoprivredi koju je objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Ti podaci pokazuju smanjenje vrijednosti realnog dohotka u poljoprivredi u prošloj godini u odnosu prema 2012. za oko 800 milijuna kuna.

Dohodak u poljoprivredi jednak je neto dodanoj vrijednosti od koje su oduzeti porezi na proizvodnju, a dodane su subvencije na proizvodnju. Statističari napominju da je u procjeni realnog dohotka obuhvaćena cjelokupna poljoprivredna djelatnost - na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i kod poslovnih subjekata. Druga procjena DZS-a pokazuje i očekivani pad vrijednosti “outputa” poljoprivredne djelatnosti za 4,3 posto, na 20,01 milijardu kuna. Bruto dodana vrijednost procjenjuje se na 7,9 milijardi kuna, što je pad od 9,8 posto u odnosu prema 2012. godini. Naknade zaposlenima u 2013. procjenjuju se na 858 milijuna kuna, što je pad za 6,9 posto u odnosu prema godini prije. Prema podacima DZS-a, u 2013. se očekuje da će uloženi rad u poljoprivredi pasti za 1,9 posto. Uloženi rad u poljoprivredi obuhvaća ukupan broj radnih sati svih osoba i zaposlenika koji za plaću ili kao neplaćena radna snaga obavljaju karakteristične poslove unutar poljoprivredne djelatnosti. Mjeri se u jedinicama godišnjeg rada. Jedinica godišnjeg rada kvocijent je ukupnog broja radnih sati odrađenih u poljoprivredi tijekom godine i prosječnog broja radnih sati koji za plaćeni rad iznosi 1.800.(Z.R.)

5,47

milijardi kuna vrijednost je realnog dohotka u poljoprivredi u 2013. godini

12,7 %

posto to je manje u odnosu prema godini prije

Pad vrijednosti realnog dohotka u poljoprivredi bilježi se od 2009. godine

Najčitanije iz rubrike