Svijet
BIH OČEKUJE VAL SOCIJALNOG BUNTA

U Tuzli masovni prosvjedi, radnici optužuju lokalnu vlast za propast tvrtki
Objavljeno 5. veljače, 2014.
Policija uhitila 27 prosvjednika, a na Hitnoj su završila 23 Tuzlaka

TUZLA - U masovnim prosvjedima radnika brojnih tvrtki u stečaju koji su u srijedu iznenada buknuli u Tuzli, u sjevernoj Bosni, došlo je do sukoba s policijom u kojemu je više prosvjednika ozlijeđeno, a bilo je i uhićenih, izvijestile su jučer novinske agencije i bosansko-hercegovački internetski portali.

Prosvjedi nezadovoljnih radnika i građana počeli su jučer ujutro ispred Kantonalnog suda i Državnog odvjetništva, a nastavljeni ispred zgrade vlade Tuzlanskog kantona, koju su prosvjednici gađali kamenjem i jajima. Kada je ljutita svjetina pokušala prodrijeti u zgradu kantonalne vlade, intervenirala je posebna policija.

Više od dvije tisuće nezadovoljnih radnika, koji su jučer prosvjedovali ispred vlade Tuzlanskog kantona, zasulo je kamenjem zgradu i razbilo prozore. Nezadovoljni nazočnošću jakih policijskih snaga i nedostatkom komunikacije s vlastima, prosvjednici su kamenjem krenuli i na policiju koja osigurava glavni ulaz zgrade, nakon čega je došlo do sukoba. Sudionici tih prosvjeda bacali su jaja, kamenje i druge predmete na zgradu kantonalne vlade. Takođe, bilo je blokirano i veliko gradsko križanje gdje su, kao u Kijevu, gorjele zapaljene automobilske gume i kontejneri sa smećem.

Prosvjednici, koji su se okupili na poziv poslan posredovanjem društvene mreže Facebook, u središtu Tuzle prevrtali su kontejnere sa smećem, palili automobilske gume i bacali kamenje na policiju. Naknadno se kao organizator prosvjeda pojavila neformalna skupina građana pod nazivom "Udar". Eldin Sinanović, koji se predstavio kao vođa tog pokreta i koji je nakon sukoba s policijom i sam priveden, prije toga je pozvao sve ljude u BiH da započnu borbu za svoja prava. "Vrijeme je da se korumpiranoj vladi kaže - dosta!", uzvikivao je Sinanović pred okupljenim mnoštvom u Tuzli.

Nezadovoljni Tuzlaci prosvjedovali su jučer zbog, kako su naveli, "kriminalnih privatizacija" mnogih tvrtki i neriješenih statusnih pitanja radnika. Radnicima tvrtki Dita, Konjuh, Guming, Polihem, Poliolchem i drugih pridružili su se i Tuzlaci koji imaju završene visoke škole i fakultete, a godinama nemaju posla. Oni su prosvjedovali zbog, kako su istaknuli, nepotizma pri zapošljavanju.

Policija je uspjela jučerašnje nerede staviti pod kontrolu, a glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Tuzlanskog kantona Izudin Šarić izvijestio je kako je uhićeno 27 osoba. U neredima je ozlijeđeno i nekoliko policajaca. Prema posljednjim sinoćnjim informacijama, u Hitnu službu Doma zdravlja Tuzla bile su primjene 23 ozlijeđene osobe. Među ozlijeđenima je i snimatelj lokalne televizije Slon, Branimir Pavičić, te jedan dječak.(dc)

Opširnije na TuzlaL!ve

Vlast pere ruke

Iz vlade Tuzlanske županije izdano je priopćenje kako ona ne snosi odgovornost za propast tvrtki poput Polihema, Dite i Konjuha čiji su radnici uglavnom i prosvjedovali. Istaknuto je kako je riječ o tvrtkama koje su ranije privatizirane i za čiju sudbinu snose odgovornost oni koji su ih i kupili.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike