Regija
SLAVONSKI BROD POMAŽE STUDENTIMA

Milijun kuna za školovanje 83 studenta
Objavljeno 5. veljače, 2014.

SLAVONSKI BROD - Za ukupno 83 studenta gradska uprava Slavonskog Broda osigurala je milijun kuna za stipendije, a prekjučer je 31 student potpisao ugovor o dodjeli potpore za akademsku godinu 2013./2014. Odlukom Gradskog vijeća od 20. prosinca 2013. godine, iznos proračunskih sredstava namijenjen financiranju studentskih potpora povećan je za 50 tisuća kuna. Time je isplata studentske potpore u ovoj akademskoj godini omogućena za još pet studenata. Stipendija za studente koji studiraju izvan Slavonskog Broda iznosi 1.000 kuna, a za one koji studiraju u gradu 500 kuna.

Među pet stipendista prve godine studija je i Kristina Vidović, najbolja studentica svoje generacije na osječkom Ekonomskom fakultetu, gdje studira financijski menadžment. Tisuću kuna mjesečno od Grada svakako će dobro doći. “Prije svega, pomoći će mom ocu koji je samohrani roditelj, jer osim mene, studiraju još brat i sestra. Dobro će doći za kupnju knjiga, skripti, ali i poslovne garderobe, koja se od nas očekuje”, kaže uspješna studentica, koja nakon završetka studija priželjkuje nekoliko godina stjecati praksu u Americi (gdje živi dio obitelji), a potom se vratiti u Hrvatsku i pomoći svojim znanjem i stečenim iskustvom.

Stipendiju je dobio kao izvrstan student i Arijan Hucaljuk, student treće godine Elektrotehnike u Osijeku, koji se odmalena bavi aviomedelarstvom, a iza sebe ima niz natjecanja i osvojenih nagrada. Prošle je godine na europskom natjecanju među 50 sudionika osvojio sedmo mjesto, no to ga, kaže, ne zadovoljava jer je naviknuo na bolje rezultate, koje očekuje od ovogodišnjeg svjetskog prvenstva u Slovačkoj. Fakultet, kaže Arijan, nastoji što prije riješiti kako bi imao vremena za treninge.

A jedna gradska stipendija pripala je i vrhunskom sportašu, hrvatskom reprezentativcu - odbojkašu Josipu Vojaku, ujedno odličnom studentu druge godine Elektrotehnike na osječkom fakultetu. Priznaje da je teško uskladiti sve obveze. “Puno je vremena, truda i živaca potrebno za sve, ali može se”, kaže mladić, koji dnevno trenira po dva puta, a između toga odrađuje sve obveze na fakultetu i uči. Nakon večernjeg treninga uglavnom odlazi u krevet, no, kaže Josip, uz sve obveze uspijeva naći vremena za svoju djevojku i povremene izlaske. M. Radošević

Stipendija za mlade koji studiraju izvan Broda iznosi

1.000

kuna, a za one koji studiraju u gradu

500

kuna

Možda ste propustili...

POVJERENSTVO ZA SUZBIJANJE OVISNOSTI VPŽ-A

Novi je predsjednik Siniša Brlas

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

Najčitanije iz rubrike