Regija
KASNI ISPLATA POTICAJA

Ogorčeni seljaci iz baranjske
Brazde optužuju za zakulisne igre
Objavljeno 6. veljače, 2014.

BELI MANASTIR - Opet nam lažu i igraju zakulisne igre. Već je 5. veljače, a poticaja nema. Ljudi su u blokadama. Račune im blokiraju zbog 1.000 kuna duga. Možda smo nekom dosadni, ali ne znam kako dalje - požalio nam se jučer Petar Pranjić, predsjednik udruge seljaka Baranjska brazda.

- Ako smo sastavni dio EU, trebali bismo primjenjivati i EU pravila - objašnjava i tvrdi kako je isplata poticaja trebala biti 31. siječnja.

- Neka se netko konačno očituje. Sigurno znaju koliko znači kašnjenje s plaćanjem obveza, ali očito je da za to ne mare - ističe Pranjić. Pozivaju se seljaci na izjavu ministra Tihomira Jakovine, koju je dao 17. siječnja. On je tada rekao kako će Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u sljedećih petnaestak dana početi isplatu izravnih plaćanja poljoprivrednicima, koja se prvi put dijelom isplaćuje i iz proračuna EU. Za poticaje je predviđeno petstotinjak milijuna kuna više nego prošle godine, pa je tako za izravna plaćanja poljoprivrednicima namijenjeno 2,4 milijarde kuna, od čega 722 milijuna kuna iz EU proračuna, a 1,7 milijardi iz državnog proračuna. Prema EU zakonodavstvu, poticaji se isplaćuju dvaput godišnje. Prvi dio trebao je biti isplaćen 15-ak dana od 17. siječnja, a drugi do kraja lipnja. Poticaji bi trebali biti isplaćeni za oko 100.000 poljoprivrednika.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju na web stranici zadnjeg dana siječnja objavila je da je počela isplatu. ''S ulaskom u EU Hrvatska je preuzela zajedničku poljoprivrednu politiku, pa se poljoprivredne potpore prvi put isplaćuju dijelom iz proračuna EU. Prije odobrenja tog dijela izravnih plaćanja, koje počinje idućeg tjedna, Agencija je 31. siječnja isplatila dio koji ide iz državnog proračuna. Isplaćeno je 307 milijuna kuna za posebno osjetljive sektore (šećernu repu, mliječne krave, rasplodne krmače i duhan) te za IAKS mjere ruralnog razvoja (ekološka i integrirana proizvodnja, teži uvjeti gospodarenja, izvorne pasmine i zaštićeni kultivari)'', stoji u objavi, u kojoj se nastavlja da je prvi dio za 2014. godinu počeo 31. siječnja i trajat će nekoliko sljedećih dana. U skladu s tim, baranjski poljoprivrednici trebali bi dobiti poticaje do kraja tjedna.I.Getto

Možda ste propustili...

SKUPŠTINA VATROGASNE ZAJEDNICE NAŠICE

Požara manje 60 posto

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana