Novosti
OTKRIVAMO KOLIKE SU LIJEČNIČKE PLAĆE

Specijalist u KBC-u Osijek plaćen je 60 kuna na sat
Objavljeno 5. veljače, 2014.

OSIJEK - Nakon što su liječnicima KBC-a Osijek ukinuta dežurstva te je uveden rad u tri smjene, dio liječnika najavio je “bijeli štrajk”, jer će osim smanjene plaće izgubiti i uvjete rade, odnosno mogućnost da kroz 24-satno dežurstvo prođu i ambulantu, operacijsku salu, ali i intervenciju u dežurstvu.

Ovom najavom ponovno se povelo pitanje i o stvarnim plaćama bolničkih liječnika, a za koje je ministar Ostojić tijekom štrajka tvrdio da se penju i do 20 tisuća kuna. No, konkretni podatci govore kako je u primjerice najvećoj hrvatskoj bolnicu KBC-u Zagreb odjelni liječnik s 20 godina staža i tri dežurstva mjesečno imao neto plaću od 10.583 kune. S pet dežurstava plaća mu je 11.450 kuna. Službeno objavljeni podatci iz KBC-a Osijek o bruto plaći u rujnu prošle godine bez dežurstava i pripravnosti pokazuju da za liječnika-specijalista s 20 godina staža ona iznosi 15.833 kune, specijalista s magisterijem 16.984 kune te specijalista s doktoratom 18.632 kune.

- Priče o bajoslovnim liječničkim plaćama su totalna glupost osim za mali broj njih koji su na različite načine, što legalno, što polulegalno, što potpuno nezakonito sebi priskrbljivali. Sada to nije moguće, bar ne u osječkoj bolnici. Plaća liječnika specijalista bez dežurstava i ovisno o godinama staža i struci (kirurzi u sali imaju 25 posto na uvjete rada, za razliku od recimo internista koji imaju 16 posto) kreće se od 9.000 do 11.000 kuna neto. Na to su se dosad pisali prekovremeni sati koji su ostvarivani u dežurstvu, pa sam primjerice osobno prošli mjesec imao više od 30 prekovremenih sati. Za one koji imaju djecu, tu je i porezna olakšica, pa sam ja u siječnju dobio oko 13 tisuća kuna. Kada zbrojim svoje godine staža i satnicu, proizlazi da moj sat prosječno vrijedi 60 kuna. Dakle, za operaciju od sat vremena zaradim cijelih 60 kuna. Moj koeficijent kao liječnika specijalista je 2.027, tu je postotak na staž, 25 posto na uvjete rada, 10 posto na liječničku odgovornost, djeca za odbitak, prijevoz 230 kuna i to je to. Vrijednost koeficijenta je 5108,84 kune. Što se tiče profesora, dodatak na znanstveni stupanj doktora znanosti je 15 posto, a ostalo je isto. Oni imaju kumulativni radni odnos s fakultetom, a donedavno su nelegalno primali dvije plaće, neki 100% +50%, a neki čak 100%+ 100%. To je uvođenjem COP-a palo u vodu. Štoviše, 50% na fakultetu je čak nešto manje nego ono što bi ostvarili u bolnici. Osim ovih stavki postoji dodatak na rukovoditelja odjela i predstojnika klinike, a riječ je o otprilike 10 i 15 posto. U slučaju ukidanja dežurstava, meni će plaća pasti za otprilike 1.500 kuna. To je i dalje pristojna plaća za hrvatske uvjete, mizerija za zapad, ali luksuz za istok - zaključuje jedan od specijalista KBC-a Osijek.N.Z.Eberhard

SANACIJSKI UPRAVITELJ IMA PLAĆU 11 TISUĆA KUNA

Zanimljivo je i kako je koeficijent sancijskog upravitelja KBC-a Osijek 3,395, a neto plaća kreće mu se oko 11 tisuća kuna. Ovaj magistar ekonomije stoga je tijekom štrajka često znao reći kako je apsurd da liječnici koji imaju veću plaću od njega štrajkaju.

9.000

do

13.000

kuna plaća je specijalista u KBC-u Osijek