Regija
UPITAN OPSTANAK OBIČAJA

Slavonska sela ostaju bez
tradicijskog pokladnog jahanja?
Objavljeno 5. veljače, 2014.

ČEPIN/ŽUPANJA - Hoće li novi propisi vezani uz cestovni promet ugroziti slavonsku tradiciju koja se u ovo doba godine održava još od vremena Turaka? Odgovor na to pitanje očekuje se već ovih dana. Naime, gotovo sva slavonska sela imaju konjogojske udruge i društva koja, uz uzgoj konja, održavaju tradicionalne običaje, poput pokladnog jahanja. Ermin Avdić iz Konjogojske udruge Čepin, koja je prošlog vikenda održala pokladno jahanje, ogorčeno nam je kazao kako su, prema njegovim saznanjima, svi koji su tražili dozvolu za rute kojima su planirali kretati se konjima i konjskim zapregama dobili odbijenicu policije. Povorke se ne smiju kretati županijskim cestama, nego samo lokalnim, odnosno sve takve aktivnosti moraju biti najavljene tridesetak dana unaprijed, što neki nisu znali pa su promašili rokove iz propisa.

Avdić kaže kako takvih problema nisu imali prijašnjih godina, a sada je upitan opstanak tradicije jer manje-više svi jahači idu jedni drugima u goste na pokladna jahanja. Prije su, kaže, imali i policijsku pratnju koja je osiguravala sudionike pokladnih jahanja. Ove su godine mnoga domaćinstva htjela ugostiti konjanike u svojim dvorištima, ali su bila uskraćena za tu prigodu kojoj su se veselili i planirali ju godinu dana jer konji nisu smjeli proći cestom ispred njihovih kuća.

Avdić kaže kako će zbog odbijenica najvjerojatnije pokušati ponovno pronaći zajednički jezik s nadležnima kako narodna tradicija ne bi zamrla. Razmišljaju, kazao je Avdić, o potpisivanju peticije sa zahtjevom da im se odobri prolazak cestama. Smatraju da se ograničavanjem broja ulica za prolazak konjanika izravno udara ne samo na njih nego i na razvoj turizma jer ovakve su manifestacije upravo doprinos poboljšanju turističke ponude u seoskim sredinama. Vidjelo se to i prošlog vikenda u Čepinu, u koji su kao gledatelji pristigli mnogi iz drugih dijelova Slavonije koji su ljubitelji konja i takvih manifestacija.

U Konjogojskoj udruzi Stari graničar iz Županje, koja već 20 godina organizira pokladno jahanje ulicama grada i redovito gostuje kod kolega konjogojaca u drugim mjestima, kažu kako do sada nisu imali nikakvih problema s organizacijom jahanja. Tajnik Udruge Marko Maroševac ističe da ih policija još nikada nije organičavala u kretanju niti pamti slučaj da je jahačima zabranjen prolazak određenim cestama.

– Iako se naše pokladno jahanje organizira u sklopu Šokačkog sijela, koje nam je krovna manifestacija za koju je zadužen organizacijski odbor, i mi kao udruga pokladno jahanje obavezno prijavljujemo policiji: točnu rutu kojom ćemo prolaziti, postaje gdje ćemo se zaustavljati, broj jahača, popis konjogojskih udruga i odakle dolaze, redare i ostale pojedinosti - pojašnjava Maroševac. Ove će se godine pokladno jahanje u Županji održati u nedjelju, 23. veljače, kada će 80 jahača prodefilirati ulicama grada i najaviti početak 47. Šokačkog sijela. Konačna ruta kojom će proći i točne postaje još se utvrđuju, tako da će tek sljedećih dana podaci o jahanju biti dostavljeni Policijskoj postaji Županja. Maroševac ističe da se uvijek vodi računa o sigurnosti i da Udruga obavezno angažira osiguranje. Ne sjeća se slučajeva da je tijekom pokladnog jahanja došlo do nesreće u kojoj je netko stradao, no prije nekoliko godina konjska je zaprega u Županji zapela i oštetila nekoliko automobila. Maroševac podsjeća na to da je osnovno pravilo da u povorku može samo jahač u narodnoj nošnji, čiji je konj uredan i koji poštuje pravila organizatora.

Darko PEJIĆ/Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
ROK ZA PRIJAVU

Ne želi policija uništiti tradiciju, nego mora primjenjivati zakonske odredbe, saznajemo iz policije. U Zakonu o sigurnosti prometa na cestama točno se propisuju rokovi za predaju zahtjeva za održavanje uličnih manifestacija koji su 30 dana prije održavanja. Između ostalog, treba izraditi i projekt privremene regulacije prometa, a udruge traže samo policijski automobil ispred i iza kolone jer im je sve drugo preskupo. Da su kojim slučajem pokladni jahači pomislili proći stazama, i tada bi bili u prekršaju jer su i za probleme na stazama kao dijelu ulice nadležni policajci.

Ako se konj ritne...

U koloni koju čini šezdesetak konja uvijek su moguće nevolje, kaže policijsko iskustvo. Neka se konj ritne od straha (kada mu, primjerice, u susret naiđe kamion), pa padnu i stradaju dva-tri jahača, dodaje naš sugovornik, potegnulo bi se pitanje tko je odgovoran za tragediju. A, ruku na srce, za poklada se ni piće ne odbija. Neslužbeno doznajemo, suglasnost su odbile dati institucije nadležne i za državne i za županijske ceste.

Možda ste propustili...

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

Najčitanije iz rubrike