Osijek
NIJE JE BILO NI RANIJE

Antifašisti potvrđuju kako na novom
spomeniku NOB-u neće biti zvijezde
Objavljeno 3. veljače, 2014.

Na spomeniku ili spomen-obilježju antifašizmu u Osijeku neće biti ni petokrake, ni kape troroge, niti pušaka. Ono će prije svega biti dostojanstveno obilježje NOB-u, ali i simbolična poruka za budućnost o trajnom značenju antifašizma. Takve poruke dolaze iz Udruge antifašističkih boraca i antifašista, nakon izjava desne političke opcije koja se zauzima za spomenik žrtvama totalitarizma pa tako i komunizma, ali je i otvoreno politički zaprijetila kako ni jedan novi spomenik u Osijeku neće imati na sebi obilježje zvijezde petokrake.

- Nije ovdje riječ o pomirljivim tonovima, jer i srušeni spomenik o kojemu se govori na sebi nije imao petokraku - podsjeća Đorđe Balić, član Udruge antifašističkih boraca i antifašista. Radi se o tome da se nakon višegodišnjih nastojanja da se obnove spomenici, biste i spomen-ploče koji su simbolizirali razdoblje od 1941. do 1945., a koji su u vremenu od hrvatske samostalnosti uništeni ili uklonjeni, sada sublimiraju jedinstvenim zamjenskim spomenikom.

- Taj bi novi spomenik trebao imati obilježje suvremenog umjetničkog izričaja i biti urbani doprinos uređenju grada - predlaže Miroslav Pavlinić, član Udruge, ali i tajnik Povjerenstva za obnovu spomeničke baštine iz Narodnooslobodilačke borbe koje je osnovao gradonačelnik Vrkić. No, i Balić i Pavlinić priznaju kao je ovo “evoluirano” razmišljanje došlo upravo od strane živućeg pripadnika NOB-a Jove Niševića, kojemu je tek namjera da spomenik bude na lokaciji u Perivoju kralja Tomislava.

- Ta je lokacija kosturnica strijeljanih Osječana, učenika, kućanica, sudionika NOB-a - kaže Nišević.

Ideja je Povjerenstva da posve novo obilježje bude obogaćeno i prostorom za edukacijske aktivnosti o doprinosu građana Osijeka u Drugom svjetskom ratu. Hoće li ondje ujedno biti i informativno-edukacijski centar pokazat će rezultati natječaja, čije će uvjete i vremenski rok odrediti Povjerenstvo.

- Spomenik je definitivno dobio dimenziju projekta, tako da bi mogao u svojoj realizaciji računati na financiranje iz europskih izvora - kaže Pavlinić. Spomenik bi, nadaju se, mogao biti završen tijekom iduće godine, što se vremenski poklapa i sa 70. obljetnicom oslobođenja Osijeka od nacističke okupacije. D. Kuštro

MIROSLAV PAVLINIĆ

tajnik Povjerenstva za obnovu spomeničke baštine iz NOB-a

Novi bi spomenik trebao imati obilježje suvremenog umjetničkog izričaja i biti urbani doprinos uređenju grada

Najčitanije iz rubrike