Novosti
SLUČAJ JAKOBA DENCINGERA

Tajnik židovske općine Kohn:
Hoću da mi kaže što jest ili
nije učinio mom narodu
Objavljeno 1. veljače, 2014.
Ne želim uznemiravati brata, poručio je Andrija Dencinger

Ni dobrosusjedski odnosi ni nezapamćeno zanimanje u vezi s optužbama da je bio čuvar u pet nacističkih logora na Jakoba Dencingera nisu utjecali da bilo kome otvori vrata ili se javi na telefon.

Ni činjenica da mu susjeda Elizabeta Ambruš želi pomoći preporukom odvjetnika nije ga pokolebala u želji odbijanja komunikacije s vanjskim svijetom. Poznato je to i Dragutinu Kohnu, tajniku Židovske općine Osijek, koji ipak kaže kako ne gubi nadu da će moći stupiti u kontakt s čovjekom optuženim da je naudio, kaže, njegovu narodu.

- Volio bih ga pogledati u oči i vidjeti hoće li mi imati što reći i to ću svakako i pokušati učiniti. Kad sam vidio njegovu fotografiju, sjetio sam se da sam ga viđao u gradu, no nikada nisam ostvario s njim kontakt, ali sad ću pokušati. Naravno, treba poštovati jasno pravilo da nije kriv dok nije osuđen, unatoč indicijama koje ne govore njemu u prilog - zaključuje Kohn, kojem su se u Općinu javili neki Dencingerovi znanci iznoseći detalje iz njegova života. Upravo će Dencinger biti i glavna tema skorog seminara žrtava holokausta u Opatiji, kamo putuje i Kohn.

Za sada do njega neće pokušati doći ni njegov brat, 84-godišnji Andrija Dencinger, koji nam je potvrdio kako se s bratom čuo prije nekoliko dana. No otkad je otkriven, nije s njim razgovarao, a Andrija čak sumnja da uopće jest u stanu na Šetalištu kardinala F. Šepera 8f u Osijeku.

- On prima u kuću samo one koje on želi. Neću ga uznemiravati. Kad to sve malo prođe, onda ću pokušati doći do njega - rekao je Andrija, koji tvrdi da za optužbe koje terete njegova brata prije nije znao. Sumnje i dokazi koji su se pojavili nepoznati su i njegovu rođaku, čepinskom načelniku Draženu Tonkovcu. Tonkovac kaže da će sud pokazati što je Dencinger doista radio u svojoj mladosti, no mišljenja je da svakoga treba sustići pravda, pa bio to i njegov rođak.

- Najbolje ga je sprovesti na sud pa neka se sve dokaže. Ne odobravam nikome nikakav zločin pa ni njemu - kaže Tonkovac, čija je supruga upravo jučer rodila daljega nećaka Jakoba Dencingera.

Marija MIHELIĆ
ŽUPANIJSKO DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO PROVODI IZVIDE

Sukladno sa Zakonom o kaznenom postupku, svi izvidi su tajni i o njima ne mogu ništa reći. Budući da je predmet od izuzetnog interesa javnosti, na stranice DORH-a stavljeno je priopćenje, a o ostalom ne mogu govoriti, rekao je Zvonko Kuharić, glasnogovornik Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku. Inače, DORH je od Središnjeg tijela pokrajinskog ministarstva pravosuđa za otkrivanje nacionalističkih zločina SR Njemačke zatražio podatak o identitetu osobe za koju se tvrdi da je nekadašnji čuvar u nacističkim koncentracijskim logorima te da se nalazi na području RH. “Od tog tijela u Saveznoj Republici Njemačkoj kao i od nadležnih pravosudnih tijela SAD-a, gdje je određeno vrijeme boravila ta osoba, te je od Centra 'Simon Wiesenthal' zatražena dostava dokumentacije radi provjere osnova sumnje na eventualno počinjenje kaznenog djela protiv međunarodnog ratnog i humanitarnog prava tijekom Drugog svjetskog rata. Nadležni ŽDO u Osijeku provodi izvide”, stoji na stranicama DORH-a.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike