Ekonomija
POLJOPRIVREDNOJ SLUŽBI PRIPOJILI ŠUMARSKU

Zbog ušteda na naknadama, iz upravnih vijeća isključili znanstvenike i stručnjake
Objavljeno 1. veljače, 2014.
Svaki je član upravnog vijeća dobivao mjesečno 2.000 kuna

OSIJEK- Nedavno je provedeno spajanje poljoprivredne i šumarske savjetodavne službe, a kao razlog tomu, kako navode iz Ministarstva poljoprivrede, navedeno je da se to provelo zbog ušteda i jače sinergije u radu svih savjetodavaca.

Međutim, ono što je odmah privuklo pozornost jest razrješenje članova Upravnog vijeća Poljoprivredne savjetodavne službe Davora Romića (bivši dekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu) i Vlade Guberca, (dekan Poljoprivrednog fakulteta Osijek), odnosno kako neki tvrde, izbacivanje znanstvenika i stručnjaka iz tog važnog tijela.

Na njihovo mjesto imenovani su Zvjezdana Blažić, pomoćnica ministra poljoprivrede (pravnica po struci, o čemu smo već pisali) i Domagoj Križaj iz šumarske inspekcije.

Budući da su Davorka Hajduković, pomoćnica ministra (sociologinja po struci, o čemu smo već pisali) i Miroslav Kuskunović, glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede (politolog i novinar) razriješeni te ponovno imenovani, ona predsjednicom Upravnog vijeća, a on članom, vidljivo je da nema ni jednog agronoma u tako važnom tijelu važne državne institucije koja bi trebala biti poluga gospodarskog razvoja.

Neslužbeno doznajemo da se u tom resoru panično pokušavaju na sve strane smanjiti troškovi te da je glavni razlog provedenih smjena doista nedostatak novca. Naime, svaki je član mjesečno dobivao naknadu u visini od 2.000 kuna, dok državni dužnosnici, u ovom slučaju Hajduković i Kuskunović, za članstvo neće dobiti ni lipe.

Unatoč nastojanju da dobijemo izjavu bivšeg dekana Agronomskog fakulteta iz Zagreba Davora Romića, nismo je uspjeli dobiti jer je na putu. Međutim, dekan Poljoprivrednog fakulteta Osijek Vlado Guberac kaže kako smatra da nije struka izbačena iz Poljoprivredno- savjetodavne službe.

- Tu nema ništa sporno, u Upravnom vijeću Poljoprivredno-savjetodavne službe i dalje je struka šumari, veterinari. Osim toga, Ministarstvo nas je postavilo na ta mjesta, ono nas ima pravo i smijeniti - kaže Guberac, te dodaje kako je i on čuo da je riječ isključivo o smanjivanju troškova.

Vezano uz ovaj slučaj neki smatraju kako je ipak važnije da je struka na čelu Poljoprivredno-savjetodavne službe, a ne u Upravnom vijeću. Za v.d. ravnatelja Poljoprivredno-savjetodavne službe dr.med.vet. Hrvoja Horvata mnogi drže da i te kako zna svoj posao. Horvata mnogi pamte jer je posljednjih godina odradio niz radionica u Slavoniji o provedbi nitratne direktive te svih ostalih bitnih promjena za stočare koje su ih očekivale i još ih čekaju nakon što smo ušli u EU.

Podsjetimo, on je imenovan na to mjesto kada je nedavno s tog mjesta smijenjena ravnateljica Marina Mikić.

U Poljoprivredno-savjetodavnoj službi trenutno su 224 zaposlenika kojima se uskoro pribraja 29 kolega iz Hrvatskih šuma.

Zdenka RUPČIĆ

224

osoba zaposleno je u poljoprivredno savjetodavnoj službi

29

savjetodavaca iz Hrvatskih šuma prešlo je u Poljoprivredno savjetodavnu službu

Nova kadroviranja u MPŠ-u
Ministra Jakovinu napušta još jedan njegov pomoćnik

- Vlada Republike Hrvatske imenovala je Domagoja Križaja za novog pomoćnika ministra poljoprivrede, zaduženog za područje šumarstva, lovstva i drvne industrije. Pomoćnik ministra Domagoj Križaj dugogodišnji je zaposlenik Ministarstva poljoprivrede - objavili su iz tog resora uz napomenu da je istovremeno razriješen dosadašnji pomoćnik ministra poljoprivrede Nikica Šprem na osobni zahtjev. “Pomoćnik ministra razrješenje je zatražio zbog zdravstvenih razloga. Uz suglasnost Vlade, Šprem je imenovan posebnim savjetnikom ministra.”

Zapošljavanja ovisna o proračunu

- U pojedinim segmentima struke ima prostora za popunjavanjem radnih mjesta, ali o tome će se razgovarati u budućnosti, ovisno o mogućnostima povećanja proračuna. Valja reći da je rad Savjetodavne službe usko povezan sa strateškim programima Ministarstva poljoprivrede, posebno u području potrošnje sredstava EU fondova - navode iz Ministarstva.

Možda ste propustili...

KRIZA U POSLOVANJU DODATNO SE PRODUBILA, U SVIM SEGMENTIMA

Njemački proizvođač baterija u problemima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

HRVOJE STOJIĆ, EKONOMSKI ANALITIČAR HUP-A

Turisti u Hrvatskoj troše oko 150 eura dnevno, u Italiji i Španjolskoj prosječno 250, a u Francuskoj 550

2

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

3

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora