Ekonomija
OBŽ INICIRA EDUKACIJU PROIZVOĐAČA

Zatražit će se zaštita za baranjsku papriku, pekmez od šljiva i čepinski kupus
Objavljeno 31. siječnja, 2014.
U Hrvatskoj je zaštićeno 15 autohtonih proizvoda, a u OBŽ-u samo dva - baranjski i slavonski kulen

OSIJEK - Kroz Program ruralnog razvoja u idućih sedam godina hrvatskom selu bit će na raspolaganju gotovo tri milijarde eura. Kako bi se povuklo što više tog novca, treba što prije napisati dobre projekte i povući ta sredstva. Čulo se to, između ostaloga, jučer na sastanku osječko-baranjskog župana Vladimira Šišljagića sa suradnicima, zamjenicima Željkom Kraljičkom i Draganom Vulinom te Silvom Wendling, pročelnicom Upravnog Odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj te dekanom Prehrambeno-tehnološkog fakulteta i s trinaest profesora s tog fakulteta. Sastanak je organiziran radi utvrđivanja koji su to poljoprivredni proizvodi na području Županije za koje se može pokrenuti postupak dobivanja oznake zemljopisnog podrijetla i oznake izvornosti.

Kao izuzetno važnim župan Šišljagić naveo je zaštitu što većeg broja autohtonih proizvoda kojima ovo područje obiluje i čija je proizvodnja već u praksi, ali nisu zaštićeni.

- U Hrvatskoj je 15 autohtonih proizvoda zaštićeno, a u našoj županiji dva, što je jako malo. Cilj nam je stvoriti sve preduvjete da se naši tradicionalni proizvodi zaštite te postanu prepoznatljivi i da ih kao takve plasiramo kroz turističku ponudu, izjavio je župan Šišljagić, te dodao kako predstoji organizacija edukacija proizvođača autohtonih proizvoda koje će provoditi Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, koji će sastaviti i listu proizvoda koje treba zaštititi.

Dekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Drago Šubarić, izjavio je kako su spremni, te da imaju već devet programa, kao i sve potrebne resurse, kvalitetno opremljene laboratorije i ostalo.

Šubarić je naveo da bi se na listi proizvoda za koje će se zatražiti zaštita zemljopisnog podrijetla ili izvornosti mogla naći slavonska kobasica, pekmez od šljiva, baranjska paprika, namaz od sira, čepinski kupus i drugo.

Prof. Dragan Kovačević istaknuo je da je izgubljeno mnogo vremena te da je pred nama samo godina dana u kojoj treba educirati proizvođače da se uspiju kvalitetno pripremiti i kandidirati za projekte i povući sredstva.

- U cijeloj EU zaštićeno je čak 1.300 autohtonih proizvoda, a u Hrvatskoj samo 15 i to ih je devet dobilo oznaku zemljopisnog podrijetla, a šest oznaku izvornosti. Valja navesti da trebamo ubrzano početi raditi na zaštiti, tim više što postupak nije jako skup i zahtjevan, rekao je prof. Kovačević.

Zdenka RUPČIĆ

1.300

zaštićenih je proizvoda u cijeloj EU

Željko Kraljičak

zamjenik župana

Pilot-projekti po općinama

Smatramo da je edukacija proizvođača jako važna. Ako jedan od preduvjeta za javljanje na natječaje za povlačenje sredstava bude najmanje srednja stručna sprema, kao što je bilo za sredstva iz IPARD-a, moglo bi biti problema, jer se neće moći potrošiti sav novac koji bude na raspolaganju. Planiramo krenuti i s pilot-projektima edukacija po općinama.

PRVI NATJEČAJI POČETKOM 2015.

- Program ruralnog razvoja predstavila je Silva Wendling, pročelnica Upravnog Odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko-baranjske županije. - Sredstva koja su nam na raspolaganju nisu baš mala. Nadamo se da će Program do rujna ove godine proći sve procedure i da bi prvi natječaji mogli biti raspisani početkom 2015. Do tada se trebamo dobro organizirati kako bi se što više novca potrošilo na razvoj i konkurentnost naših proizvođača, kazala je Silva Wendling.

Možda ste propustili...

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

DOĆI ĆE DO POVEĆANJA CIJENA SVIH VRSTA VOĆA

Štete od mraza u cijeloj Hrvatskoj

Najčitanije iz rubrike