Osijek
SUSRET RASELJENIH SRIJEMACA IZ GIBARCA

U progonstvu osnovali KUD, izdali knjigu, sagradili crkvu...
Objavljeno 28. siječnja, 2014.

Zavičajni klub Gibarac koji okuplja prognane Hrvate iz ovog srijemskog mjesta, jedan je od aktivnijih zavičajnih klubova u nas. Svake godine, pa tako ni ova nije bila iznimka, obilježavanje blagdana svetog Vinka tradicionalno je vrijeme za godišnji susret Gibarčana i njihovih prijatelja. Ovogodišnji, koji predstavlja kontinuitet od 18. susreta u nizu, održan je u Osijeku, jer najviše mladih Gibarčana živi ovdje.

- Inače najviše seljačkih gazdinstva imamo u Poganovcima, a ukupno gledano najviše prognanih obitelji svoj drugi dom našlo je u Osječko-baranjskoj županiji. Gibarčani su raseljeni u ukupno 66 mjesta u Hrvatskoj i inozemstvu - pojašnjava Marija Martinović, tajnica Udruge. Današnji predsjednik, pa tako i domaćin ovog okupljanja, bio je Mato Barišić, predsjednik udruge, koji kaže: “Kada se udruga osnovala bio sam najmlađi, sada sam pak najstariji član Upravnog vijeća”. Ovogodišnje druženje bilo je prigoda da se posebno pozdrave i gosti koji su, kada je bilo potrebno, pružili ruku pomoći, Barišić posebno ističe prijatelje iz Novigrada Podravskog s načelnikom Mladenom Mađerom.

A mladost je ono što veseli Gibarčane, u progonstvu su osnovali KUD koji u ljetnom terminu organizira smotru folklora “Sremica sam, govor me izdaje”. S ponosom će Igor Majačić i Marija Šajvan, voditelj i tajnica KUD-a istaknuti kako su prije dvije godine imali i nastup u dvorani Vatroslava Lisinskog. Ne miruju Gibarčani ni na sportskom planu, osnovali su “NK Gibarac 95” sa sjedištem u Poganovcima, ali im je domaći teren u susjednim Čokadincima. U Poganovcima je sagrađena katolička crkva čiji je zaštitnik sveti Ivan Nepomuk. O povijesti svoga rodnog mjesta izdali su i knjigu, autor je Živan Vidaković... Prate, ipak, iseljeni Gibarčani i što se događa u matičnom selu, iako većina starih kaže kako ih za to mjesto sve manje toga veže. Pa ipak zadovoljni su što je u tom srijemskom mjestu obnovljena katolička crkva, a mjesto je dobilo i Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo. D. Kuštro

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike