Regija
VINKOVO U VINOGRADIMA VUPIK-A

Blagoslov vinograda i druženje na Goldschmidtu
Objavljeno 26. siječnja, 2014.
Središnji događaj proslave bio je blagoslov vinograda

Vezani članci

KAMENAC

Odužila se Vinceška

Tradicionalno, i u vinogradima vukovarskog VUPIK-a proslavljen je blagdan sv. Vinka, zaštitnika vinograda i vinogradara, a unatoč hladnom i snježnom subotnjem danu, gosti su se i ovaj put okupili na proslavi i druženju u Vinogradarskoj kući Goldschmidt na atraktivnoj lokaciji Vučedol nedaleko od grada.

Središnji događaj proslave Vinkova bio je dakako, blagoslov vinograda sa željama za dobru i rodnu 2014. godinu, a fešta je u dobroj atmosferi nastavljena uz degustaciju vina i slavonske delicije. Na vatri na otvorenom pekle su se kobasica i slanina, za dobru zabavu pobrinuli su se i članovi Tamburaškog sastava Đeram pa na kraju, hladnoća nikome nije smetala. VUPIK-ove vinograde blagoslovio je gvardijan vukovarski, fra Gordan Propadalo, simboličnim rezom označen je početak radova u vinogradima u novoj sezoni, a među gostima su bili i gradonačelnik Vukovara Željko Sabo, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i direktor VUPIK-a Dravor Bošnjaković.

Osim u VUPIK-ovim rodnim vinogradima, ni ove godine proslava Vinkova nije izostala ni u samom gradu Vukovaru, na središnjem trgu, gdje gastroponudu za građane prirede Turistička zajednica i grad Vukovar. Tako su i građani u tjednu koji je prošao, uz pečene kobasice, kuhano vino i tamburaše, proveli jedno ugodno popodne zaželjevši vinogradarima dobru godinu.

U Iloku je fešta za Vinkovo potrajala gotovo cijelog tjedna. Nakon druženja u vinogradima Iločkih podruma na lokaciji Vukovo, stanovnici Iloka i njihovi gosti nekoliko su dana imali prigodu u šatoru u povijesnoj gradskoj jezgri degustirati vina srijemskog vinogorja i provoditi večeri uz zabavni program. Nije izostao ni kulturni dio jer Muzej grada Iloka otvorio je svoja vrata posjetiteljima, ali pritom i prezentirajući materijal o vinarstvu, vinogradarstvu i podrumarstvu iz vlastitih zbirki, dok je u Kuriji Brnjaković održan stručni skup. Blagdan je obilježen i u vinogradima malih vinara, a sveta misa s blagoslovom za sve vinare i vinogradare služena je u iločkoj crkvi sv. Ivana Kapistrana.

Sanja BUTIGAN

Fešta je u dobroj atmosferi nastavljena uz degustaciju vina i slavonske delicije

Najčitanije iz rubrike