Regija
VINCEŠKU NIJE OMEO SNIJEG

Beljska vina uskoro će
i u Poljsku i Englesku
Objavljeno 24. siječnja, 2014.

KNEŽEVI VINOGRADI - Prvi ovogodišnji snijeg, snažan vjetar i niska temperatura nisu spriječili održavanje tradicionalne beljske Vinceške na Vidikovcu, u središtu Baranjskog vinogorja. Unatoč meteorološkim (ne)prilikama, na nju se opet odazvao veliki broj predstavnika gospodarskog i društvenog života Baranje i Slavonije, a sudeći prema reakcijama, Vina Belje i ove će godine predstavljati značajan segment u hrvatskoj ''vinskoj priči''.

- Izabrali smo najbolji mogući dan za obilježavanje Dana svetog Vinka - istaknuo je u polušali direktor Belja Goran Pajnić, podsjećajući kako su ovogodišnje proslave Vinceške održavane na proljetnim temperaturama od čak plus 15 Celzijevih stupnjeva. Snježni pokrivač, dodao je, obradovao je beljske ratare i vinogradare te naglasio kako je konačno nastupila prava zima, što pogoduje poljoprivrednim usjevima i vinogradima. Govoreći o prošlogodišnjim investicijama, napomenuo je kako je tijekom 2013. godine nastavljeno sa sadnjom novih vinograda te kako će 2016. godine biti izvršen ranije zacrtani plan od ukupno šestotinjak hektara vinograda u punom rodu.

- Veseli nas i snažan iskorak na domaćem, odnosno, tržištu regije, čime smo potvrdili odluku da krenemo u razvoj graševine kao našeg prvog brenda - kaže Pajnić, dodajući kako su proteklih godina Vina Belje dobila mnogo domaćih i međunarodnih nagrada, ali najveća leži u činjenici da su prodali tri milijuna litara 'zlatnih kapi'', što je pokazatelj da beljska vina nešto znače. Tomu u prilog ide i tvrdnja kako je indeks prodaje beljskih vina u Hrvatskoj i regiji porastao za čak četrdesetak posto.

- Plan nam je osvajanje novih tržišta pa su sukladno tome nastavljeni ozbiljni razgovori oko izvoza vina u Poljsku i Englesku - naglasio je, podsjećajući kako su se opredijelili za graševinu (koja čini 80 posto vinogradarske strukture Belja), u koju najviše i ulažu. Stoga je rađen, ali i dobro prihvaćen, rebrend ove vinske sorte, koja je postala lepršava i znatno svježija. Uz društvo ''prinčeva hrvatskog Podunavlja'', beljci su gostima ponudili vlastite suhomesnate delicije, vinogradarski grah i – tambure...

Ivica GETTO

Indeks prodaje beljskih vina u Hrvatskoj i regiji porastao je za čak četrdesetak posto

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike