Osijek
U 2013. 291 PAR RAZVRGNUO BRAK

Zbog ljubomore razvodili se čak i 70-godišnjaci!
Objavljeno 24. siječnja, 2014.
Mnogi su Osječani okončali brak jer nisu željeli plaćati partnerove dugove

Neslaganje, završetak emotivne veze, ali i poremećaj odnosa zbog financijskih razloga i dalje su najveći razlozi što se u 2013. godini u Centru za socijalnu skrb obavilo čak 191 posredovanje kod bračnih parova.

Gledajući prema broju radnih dana, kojih je prošle godine bilo 261, dnevno je obavljano više od jednog posredovanja. Isto je i na Općinskom sudu u Osijeku, gdje je prošle godine razveden 291 bračni par.

Kod osoba koje su čvrsto odlučile razvesti se nema tog savjeta koji bi ih od toga mogao odgovoriti. Postoji čak dosta parova koji se razvode i u 60-im godinama života. Dok su se kućili i odgajali djecu, dobro su se slagali, a kad su ostali sami, ne znaju što bi sa sobom pa se razvode. Zanimljivo je da ima i parova u 70-im godinama koji se žele razvesti, no to je uglavnom zbog promjene osobnosti koju donosi starost, odnosno ljubomore jednog od partnera. Inače, u kriznim se situacijama događa da jedan supružnik postane bolji, a drugi, primjerice zbog financijske situacije, ne može to više podnijeti. Ima među njima i onih koji se žele razvesti zbog prezaduženja, odnosno jer ne žele vraćati partnerske dugove i pošto-poto žele se izvući iz bračnog odnosa - ispričala nam je Zorica Wild iz Centra za socijalnu skrb.

Nevjera je također, dodaje Wild, jedan od razloga za razvod braka. Srećom, sve je više razvoda kod kojih se partneri uspiju dogovoriti pa razvod prođe bez komplikacija, dok je oko 20 posto onih koji situaciju zakompliciraju ponajprije sebi pa potom i stručnjacima, ističe Wild.

- Razlozi želje za razvodom braka općenito su uvijek isti i nepisano je pravilo da se češće razvode mlađe osobe. Inače, novi Obiteljski zakon još je u nacrtu i nije izglasan tako da nismo upoznati s mogućim većim pritiskom na nas zbog promjena koje će najvjerojatnije uslijediti vezano uz proces razvoda - rekla je Wild.

Marija MIHELIĆ

BORIS KUNČEK

odvjetnik

Parovima je od braka važnija podjela imovine

Povećan pritisak uoči donošenja novog Obiteljskog zakona ne zamjećuju ni odvjetnici. No, prema riječima odvjetnika Borisa Kunčeka, zanimljivo je da u postupku razvoda stranke same obavljaju proceduru i vrlo se rijetko obraćaju odvjetnicima zbog razvoda. Međutim, s imovinom stečenom u braku je drugi slučaj.

- Nije bitan razvod braka, nego podjela imovine. Tu nastaju problemi i u tom koraku stranke angažiraju nas odvjetnike. Pogrešna je pretpostavka da se bračni parovi žure razvesti zbog skorašnjeg donošenja novog Obiteljskog zakona, iako će se tada produžiti cijeli tijek postupka - smatra Kunček.

GODINA BROJ POSREDOVANJA 2013. 191 2012. 198 2011. 225 2010. 204 2009. 176

MATIČNI URED OSIJEK
Sklopljeno 618 brakova

Prema podatcima iz Matičnog ureda Osijek, tijekom 2013. godine ukupno je evidentirano 618 sklopljenih brakova. Od toga broja, 255 parova sklopilo je građanski i 363 vjerski brak. Inače, na području svih ispostava koje pokriva osječki Matični ured, uključujući i Osijek, sklopljena su ukupno 1.363 vjerska i građanska braka.

Možda ste propustili...

VELIK JE IZBOR RAJČICE, PAPRIKE, TIKVICA...

Na glavnoj tržnici vlada prava pomama za sadnicama povrća

ZABORAVNI OSJEČANI KAO ZOMBIJI LUTALI GRADOM

Kruh bi, da ga je bilo, neki platili i 10 eura!

HUP OSIJEK NASTAVIO SET SEMINARA ZA POSLODAVCE

Benefiti za zapošljavanje invalida