Regija
ČEMU SLUŽE GRADOVI PRIJATELJI?

Zbratimljeni s pola Europe, a umjesto
projekata, razmjenjuju - kurtoaziju
Objavljeno 24. siječnja, 2014.

Bivši đakovački srednjoškolski centar “Braća Ribar” do demokratskih promjena bio je zbratimljen sa Srednjom školom Lebane u južnoj Srbiji među kojima je tekla razmjena učeničkih posjeta, a dva mjesta iz dviju republika odabrana su, dakako, da se i na taj način širi bratstvo i jedinstvo…

Slično je bilo i s gradovima, odnosno tadašnjim općinama… Danas takvih bratimljenja nema, ali sporazume o prijateljstvu, suradnji (slavonsko-baranjski) gradovi i općine potpisuju s mjestima po RH i inozemstvu. Njihovim potpisnicima puna su usta najava o gospodarskoj, kulturnoj… suradnji; spominju se dodirne točke, ali i različitosti gradova-prijatelja što najčešće završi samo na međusobnim posjetima izaslanstava dvaju gradova o trošku građana. Kada se sve zbroji i oduzme, zbratimljeni smo s pola Europe no, umjesto razmjene iskustava u povlačenju EU novca, te razmjene projekata, zasad najčešće razmjenjujemo samo kurtoaziju. I ovom prigodom svi su se pozivali na gospodarsku suradnju no bez navođenja konkretnih primjera i rezultata.

Virovitica rekorder u prijateljevanju

Virovitica ima potpisana tri sporazuma o suradnji – mađarskim Barcsom, njemačkim Traunreutom i češkim Vyškovim. Temelje se na sportskoj, kulturnoj, vatrogasnoj, učeničkoj, pa i gospodarskoj suradnji - kroz sajmove i gostovanja. Budući da je Ukrajina bila zemlja-partner virovitičkog sajma Viroexpo, prijateljski se odnosi održavaju i s ukrajinskim Hmeljnickim, a uglavnom se svode na gospodarsku suradnju. Izmijenjena su međusobna gostovanja župana Tolušića i ukrajinske delegacije, a valja očekivati da Hmeljnicki u budućnosti postane grad prijatelj. Gradovi prijatelji su i Pakrac i Poreč, Jajce iz BiH, a s Novim Mestom (Slovenija) i Gentom iz Belgije održavaju se prijateljski susreti pa je Virovitica rekorder u prijateljevanju. I Grad Đakovo rado se bratimi; potpisao je sporazume o suradnji s njemačkim Kirchentubmachom i Malgersdorfom, potom Makarskom i Sinjom, a uskoro potpisuje suradnju s Tomislavgradom u BiH. Za potpisivanja suradnje s Makarskom, vijećnicom su odzvanjale riječi o gospodarskoj suradnji, a gradonačelnik Zoran Vinković o tome danas kaže: “Još uvijek nema spoja zelene i plave RH jer očigledno općine i gradovi neće moći riješiti bez stvaranja uvjeta od strane Vlade”. U našičkom kraju samo je Općina Feričanci sklopila sporazume o prijateljstvu i suradnji - s Općinom Hrvace, mađarskim Beremendom i Kuzmom u Sloveniji, uz ostalo, i zbog zajedničkog zastupanja interesa u EU fondovima

Brođani od Celja preuzeli ideju gradske riznice

Grad Županja potpisao je tri povelje prijateljstva – s Dugom Resom, Ljubuškim u BiH te Wilamowicom iz Poljske.

– Još uvijek je sve u fazi kulturne suradnje, bilo je i gospodarskih razgovora no još uvijek nema većeg napretka, kaže gradonačelnik Davor Miličević. Sve se, dakle, svodi na međusobne posjete izaslanstava u povodu raznih proslava i manifestacija na kojima su prijateljski gradovi i općine počasni gosti. No, suradnja s Poljacima uskoro bi trebala prerasti kulturne okvire i Županjcima donijeti i konkretne učinke. S obzirom na to da Wilamowica ima bogato iskustvo u korištenju EU fondova, izrazila je spremnost Županjcima prenijeti znanje o povlačenju EU novca.

Valpovo ima potpisan Sporazum o suradnji s mađarskim Komlom. Još je prijatelj i s Tisnom, a Grad Belišće s općinom Sv. Križ Začretje. Uz Petrijevce, koji njeguju prijateljske veze s mađarskom općinom Santovo, Općina Bizovac prijateljuje s mađarskim Bačaljmašom.

- Iznimno sam zadovoljan kontaktima s Bačaljmašom ostvarenima u sportu, kulturi i obrazovanju, a radovalo bi nas kada bi se ta suradnja prelila i na gospodarstvo, jače spone naših poduzetnika, kaže načelnik Srećko Vuković. A, da sporazumi o suradnji mogu rezultirati razmjenom konkretnih ideja govori Slavonski Brod koji ima prijateljske, partnerske odnose s Celjem u Sloveniji.

– Naš grad preuzeo je od Celja ideju gradske riznice tako što građani sve svoje gradske režije mogu plaćati bez provizije, a sve ostale račune uz naknadu od 2 kune, kaže dogradonačelnik Hrvoje Andrić. Brodska djeca idu na zimovanje u Celje, a celjska uzvraćaju u Dane I.B. Mažuranić.

Prvo gradsko prijateljstvo Vukovar je sklopio s Dubrovnikom, a povelja je potpisana u vrijeme dok su Vukovarci bili u progonstvu, početkom 1993. godine, tada u Dubrovniku, da bi svojim potpisima čelnici dva grada ponovno 2001. godine u Vukovaru potvrdili prijateljstvo i suradnju. Dubrovčani su česti gosti Vukovara, pohode gradu heroju i na 18. studenoga, Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. Vukovar je od 2011. godine prijateljstvom uvezan i sa Sinjem, a iste godine na isti datum 2. svibnja, prijateljstvo je sklopljeno i s gradovima Šibenikom i Trogirom. Krajem te godine na popis prijatelja Vukovara ušla je i općina Bač u Vojvodini, a sljedeće 2012. i grad Mostar u BiH. U BiH prijateljstvo s Vukovarom njeguje i grad Sarajevo. Također, Vukovar prijateljuje s još jednom vojvođanskom općinom, Bački Petrovac. Prijateljstvo gradova uglavnom se ogleda u kulturnoj suradnji.(Pripremila Suzana ŽUPAN; surađivali: M.LEŠIĆ OMEROVIĆ, S.KADIĆ, R.MESIĆ, M.RADOŠEVIĆ, I.GETTO, L.ANIČIĆ, S.FRIDL, S.BUTIGAN)

Zapelo na bratimljenu Belog MANASTIRA I Spoonera

Beli Manastir ima dva grada-prijatelja, mađarski Mohacs i poljske Chojnice. Dok su susreti s Mohačanima počesti, osim početnog elana, dodirnih točaka s Chojnicama više nema. “S Mađarima imamo odlične odnose, dok sa Chojnicama nismo uspjeli uspostaviti značajniju suradnju'”, kaže gradonačelnik Ivan Doboš, podsjećajući na nedavno reaizirani prekogranični EU projekt s Mohačem od kojega će koristi imati obje strane. U travnju 2011. Boris Mikšić, vlasnik belomanastirskih tvrtki EcoCortec i Cortec Spray Technologies iz Spoonera (Wisconsin), pokrenuo je postupak bratimljenja dva grada. No, negdje je zapelo pa Beli i Spooner još uvijek nisu gradovi prijatelji.

Prijatelji u ratu, prijatelji u miru

Ratnih ’90-ih, kada su Vinkovci i cijela RH trebali pomoć, među brojnim pozivima iz Njemačke stigao je i onaj grada Kenzingena voljnog da pomogne pa su vinkovačka djeca jedno vrijeme provela ondje. Kroz ovu humanitarnu gestu razvilo se i prijateljstvo između dva grada. Dolaskom delegacije iz Kenzingena, 2002., potpisan je i sporazum o prijateljstvu. Tim činom započeo je niz zajedničkih akcija, donacija te razmjena učenika, dok na kraju nije potpisana i Povelja o prijateljstvu, 2008. Uz Kenzingen, gradovi pobratimi/prijatelji s Vinkovcima su i Ohrid, Koprivnica, Široki Brijeg i Camponagara.

POTPISNICIMA

sporazuma puna su usta najava o gospodarskoj, kulturnoj i drugoj vrsti suradnje, ali...

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POTREBNO JE OSIGURATI DODATNA SREDSTVA

Sportska dvorana u Babinoj Gredi stigla je do pod krov

2

PROBLEM GLOMAZNOG OTPADA OSTAVLJENOG PRED TUĐIM VRATIMA

Na ulicu u širem središtu grada Đakova odbačena velika fotelja

3

U RH ODOBRENO 666 MILIJUNA KUNA

Istok za navodnjavanje
povukao najviše novca