Regija
OCJENJIVANJE VINA U FERIČANCIMA

Bijela vina najbolja, crna korektna, a rose podbacio
Objavljeno 22. siječnja, 2014.

FERIČANCI – Vinari i vinogradari Feričanaca, Valenovca, Gazija, Crkvara, Zoljana, Našica i Orahovice sudjelovali su u ocjenjivanju kvalitete vina koje su 21. put organizirali Udruga vinograda, vinara i voćara Feričanci i FeraVino pod pokroviteljstvom Općine Feričanci. Prijavljeno je bilo 46 uzoraka bijelih, crnih i rose vina. Najviše bodova stručne komisije dobilo je bijelo vino graševina Zvonka Katavića iz Zoljana, koji je proglašen i šampionom ''Feričanačkog vinca 2014.'' u Feričancima. Zlatnu diplomu za crno vino frankovku dobio je Damir Završki iz Feričanaca. Prema mišljenju stručnog suda u kategoriji rose vina, najkvalitetnija je bila frankovka rose Davora Boljkovca iz Orahovice, koji ipak nije dobio dovoljan broj bodova za zlatnu, nego mu je pripala srebrna diploma. Dodijeljeno je ukupno šest zlatnih, 27 srebrnih te sedam brončanih diploma koje je vinarima uručio Damir Završki, predsjednik udruge.

Među proizvođačima koji su dobili zlatna priznanja za svoja vina našli su se i Zdenko Bilandžić iz Feričanaca (graševina), Saša Milobara iz Orahovice (chardonnay) i Josip Matković iz Orahovice (cabernet sauvignon).

Izuzetno je zadovoljan bio i Miroslav Ivanković, predsjednik komisije za ocjenjivanje vina i enolog u FeraVinu, koji je naglasio kako je vinogradarska godina koja je bila zahtjevna, ipak ispala vrlo uspješna.

- Jako sam zadovoljan što je bilo proizvođača koji su se pojavili s novim sortama kao što je muškat žuti i muškat rose, a što do sada nije bila praksa. Redovito na ocjenjivanjima prevladavaju crna vina, no ove godine su bijela vina, a koja su se pokazala najboljima u prošlogodišnjoj zahtjevnoj proizvodnji. Frankovka kao sorta tradicionalno, i u najtežim uvjetima daje korektna vina. Kod rosea sam očekivao puno više, međutim, ta su vina podbacila – pojasnio je Ivanković.S.Fridl

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana