Regija
POSTROŽENE MJERE

Kazne za trošarinsku robu na
tržnicama 5.000 do 100.000 kn
Objavljeno 22. siječnja, 2014.

ĐAKOVO – Nakon Linićeve fiskalizacije kojoj su se neuspješno opirale, tržnice su od početka 2014. godine pod novim, dodatnim pravilima - od 1. siječnja, prema Zakonu o trošarinama, još strože se na tržnicama kažnjava prodaja proizvoda s trošarinama – cigareta, alkohola, kave, bezalkoholnih pića. Osim na prodavače, kazne se odnose i na organizatore trgovanja na tržnici jer su pozvani da na tim prostorima osiguraju poštovanje spomenutog zakona. U slučaju đakovačke Gradske tržnice to je Komunalno poduzeće Univerzal, čija voditeljica Radne jedinice Tržnica Ivanka Vargić kaže kako je krajem 2013. godine stigla okružnica Ministarstva financija – Carinske uprave o tome, a čiji inspektori obilaze teren, dakako, nenajavljeno. Trošarinska roba poput cigareta i dosad na (otvorenim) tržnicama nije bila dobrodošla, no ako je bila uočena u nadzoru, prodavaču je prvo slijedilo upozorenje, a sada se s kaznom, doznajemo, ide odmah, za prodavača, i organizatora trgovanja. Nezakonita je i kažnjiva, naime, prodaja trošarinskih proizvoda na štandovima, klupama i drugim otvorenim prostorima u tržnicama i neposredno oko njih. Kazna za fizičku osobu je 5.000 do 100.000 kuna. Kazna u iznosu od 5.000 do 100.000 kuna propisana je i za pravne osobe i odgovorne koje upravljaju poslovanjem tržnice ili koje organiziraju prigodno trgovanje. Kazna se odnosi i na odgovornu osobu u nadležnom tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave ako omogući nezakonitu prodaju trošarinskih proizvoda u tržnicama, tj. na mjestima na kojima se ne može prigodno trgovati.

U đakovačkom slučaju, kada je o trošarinskoj robi kao što je alkohol riječ, najčešće se na štandovima mogla naći domaća rakija. Vargić podsjeća na važnost prodaje na tržnici preko OPG-a.

– Ako imaš OPG, ti ćeš dokazati podrijetlo svake robe, koji je njezin trag - kaže voditeljica Univerzalove RJ Tržnica.

- Obavijest Carinske uprave podijelili smo našim zakupcima i svaki put gledamo drže li se uputa o trošarinskim proizvodima i gdje ih je zabranjeno prodavati. Jer, kazne su velike. Srećom, naši zakupci ozbiljno su shvatili obavijest - kaže Vargić.

A trošarinski proizvodi, stoji u carinskoj obavijesti, mogu se prodavati u prodavaonicama - prodajnim objektima smještenima na prostoru tržnice koji ispunjavaju propisane minimalno-tehničke uvjete i izdaju račun. Nadalje, dopuštena je prodaja alkohola i alkoholnih pića te kave i bezalkoholnih pića na površinama koje imaju pristup s javno-prometne površine i na mjestima na kojima se može prigodno trgovati – sajmovi, izložbe, priredbe i sl., uz odluku propisanu posebnim propisima te pisanu suglasnost nadležnog carinskog ureda prema mjestu prodaje. Suzana Župan

Sporna roba se oduzima

Prema obavijesti Carinske uprave, na trošarinske proizvode koji su predmet nezakonitog postupanja, osim što prodavaču slijedi nemala novčana kazna, obračunava se i naplaćuje trošarina, s tim da se sporna roba oduzima.

Uz prodavača, kaznama podliježu i organizatori trgovanja na tržnici

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike