Regija
PROSLAVLJEN BLAGDAN SV. VINKA

Vinceška u vinogorju
Slavonije i Baranje
Objavljeno 22. siječnja, 2014.

ILOK/FERIČANCI/BELI MANASTIR - Diljem slavonsko-baranjskog vinogorja jučer se slavio Dan svetog Vinka - Vinceška, Vincekovo, Vincelovo ili Vinkovo. Vinkovo je najznačajniji blagdan u vinorodnom području Srijema, a tradicijsku priču blagoslova vinograda pretvorili su Iločani u turističku feštu . Svjedočili su tome jučer brojni gosti koji su došli iz Slavonije, Zagreba, Dalmacije… Gradonačelnik Zvonimir Dragun kazao je kako su svi smještajni kapaciteti u Iloku popunjeni a blagdan sv. Vinka postao je prošireni turistički sadržaj grada. Dragun je na vidikovcu Vukovo, u vinogradima Iločkih podruma d.d., poželio gostima dobrodošlicu, a vinogradarima rodnu godinu, te simboličnim rezom označio početak radova u vinogradima. Iste želje uputio je i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić. Blagoslov vinograda izrekao pater Ivan Utješinović.

– Ima jedna poslovica koja kaže: „Ako se na Sv. Vinka vrabac napije vode iz lokvica od kiše, onda će biti dobra vinska godina i bit će dosta vina“ – slikovito je izrekao direktor Iločkih podruma d.d. Mladen Papak.

On očekuje da će vinogradarima i vinarima 2014. ići na ruku i da će iločka vina, po običaju, biti kvalitetna. Lani su Iločki podrumi proizveli 3,5 milijuna litara vina. Kako je najavio, u veljači i ožujku počet će i isplata oko 8 milijuna kuna kooperantima za otkupljeno grožđe. Iločki podrumi imaju 350 vlastitih hektara vinograda i grožđe otkupljuju s još 600-700 hektara od kooperanata. Fešta za Vinkovo u Iloku nastavit će se idućih dana u vinogradima obiteljskih vinara, kao i degustacijom srijemskih vina pod šatorom u gradskoj jezgri.

U Baranji je sve počelo još u subotu, u Počivaljki mira iznad Branjinog Vrha - podrumu Stipe Andrića, a nastavljeno jučer diljem Banske kose. Živo je bilo u takozvanoj Šokadiji, dijelu vinogorja u općini Draž. Čibogat, Martinovo brdo, Bunarić dol, samo su neke od vinskih destinacija baranjskih Šokaca koji Vincešku slave od pamtivijeka. Ništa manje gužve nije bilo ni na području Kneževih Vinograda. Surduci su vrvjeli ljudima. Od Gerštmajera preko Josića, Tase ili Čokot čarde, u vlasništvu Vinka Medića, koji je ujedno proslavljao i imendan. Veselo je bilo i u podrumu Lajoša Kolara u Suzi. Zanimljivo je bilo i u Kovač čardi koja je jučer slavila rođendan. Vinceška se nastavlja u petak na beljskom Vidikovcu, u društvu prinčeva hrvatskog Podunavlja - beljskih vina. Proslava je nazvana Vino s pogledom.

Nexe grupa jučer je organizirala proslavu sv. Vinka na Božilovcu, u vinogradima FeraVina, koje posluje u sustavu Nexe grupe. Prvu ovogodišnju rezidbu feričanačkih vinograda obavili su predsjednik Uprave Nexe grupe Ivan Ergović i prvi čovjek kulture Grada Zagreba Duško Ljuština, a vinograde je blagoslovio vlč. Vicko Obradović, feričanački župnik. “Zadovoljni smo jer se okupio velik broj naših kupaca i poslovnih partnera iz bivše Jugoslavije te zapadne Europe”, kazao je Ergović. (S.B./I.G./S.F.)

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DUNAV KOD BATINE POČEO OPADATI

Za najviše tjedan dana povratak na Zeleni otok

2

MARATONSKO RIBIČKO NATJECANJE SRD-A BANDAR BIZOVAC

U 52 sata upecali gotovo
200 riba teških skoro tonu

3

U PERIVOJU PRANDAU-MAILATH

Na Miholjačkom sajmu sudjelovalo 55 izlagača