Ekonomija
VINARIJA ISPOD PAPUKA IMA DOBRE ADUTE

Orahovica poznata po silvancu zelenom
Objavljeno 22. siječnja, 2014.

Dvije zlatne medalje osvojila je lani PP Orahovica za svoja vina na ocjenjivanju vina Mundus vini, u njemačkom Neustadtu. Pozlatili su se silvanac zeleni izborne berbe 2011. te graševina ledeno vino iz iste godine. Ni malo slučajno, jer upravo je silvanac zeleni vino po kojemu svaki hrvatski vinoljubac zna za Orahovicu, dok je graševina tradicionalno na području Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema - izvrsna.

Zlatne medalje ova dva vina osvojila su u vrlo oštroj konkurenciji, ocjenjivalo se više od šest tisuća uzoraka vina iz 44 zemlje. Posebice je vrijedna nagrada za silvanac zeleni i to izbornu berbu. Kako pojašnjava Igor Hruškar iz PP Orahovica silvanac zeleni iznimno je zahtjevna i osjetljiva sorta, naročito na pojavu botrytisa pa su predikatna vina od silvanca vrlo rijetka, jer podrazumijevaju berbu u kasnu jesen ili zimu, do kada je teško očuvati grožđe u vinogradu.

Inače, silvanac potječe iz Austrije, jedna je od najstarijih sorti koja se i danas uzgaja, a roditelji su mu traminac i stara sorta austrijska belina. Ovoj potonjoj roditelj je naša krapinska belina (ili bijela belina), pa možemo reći da je djed silvanca zelenog hrvatskog podrijetla! Danas se uzgaja u više zemalja srednje Europe, od Francuske, Njemačke, sve do Rumunjske Transilvanije.D.Kadić

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAGLO USPORAVANJE INFLACIJE

MMF podigao prognozu za svjetsko gospodarstvo

2

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

3

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete