Ekonomija
PRESKUPA ČLANARINA

Hrvatska poljoprivreda ostala bez prava glasa u najmoćnijem udruženju
Objavljeno 22. siječnja, 2014.
COPA-COGECA vrlo je jaka lobistička organizacija

ZAGREB- Zbog nedostatka novca, Hrvatska, iako je članica Europske unije, zasad nema punopravnog predstavnika s pravom glasa u udruženju COPA-COGECA, koje mnogi smatraju jednom od najmoćnijih europskih poljoprivrednih organizacija.

Riječ je, zapravo, o dva udruženja - COPA je europsko udruženje poljoprivrednika koje ima 60 punopravnih članica iz zemalja EU-a, dok COGECA okuplja poljoprivredne zadruge i ima 35 punopravnih članica. Njihov je cilj zastupanje interesa europskog poljoprivrednog sektora u institucijama EU-a.

Uvjete za punopravno članstvo ima Hrvatska poljoprivredna komora (HPK), međutim, kako nam je otkrio predsjednik Komore Mato Brlošić, iznos godišnje članarine previsok je da bi je HPK mogao financirati isključivo iz vlastitih sredstava.

- COPA-COGECA vrlo je jaka lobistička organizacija. Da smo punopravni članovi, mogli bismo sudjelovati u donošenju odluka i dobivati sve informacije koje se tiču poljoprivrede. No, zasad smo samo priduženi članovi, što znači da nemamo pravo glasa - kazao nam je Brlošić.

Kako doznajemo iz Poljoprivredne komore, pridruženi članovi plaćaju oko tisuću eura članarine, dok je punopravno članstvo mnogo skuplje. Iznos koji punopravne članice moraju uplatiti računa se svake godine iznovice, a za Hrvatsku bi, prema izračunima HPK, a za prošlu godinu iznosio gotovo 25 tisuća eura. I zbog toga pitanja, Komora je, ističe njezin predsjednik, prošle godine zatražila sastanak s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom.

- Smatram da bi i hrvatskim poljoprivrednicima i Ministarstvu koristilo da smo punopravni članovi te organizacije. Htjeli bismo stoga vidjeti može li se članarina sufinancirati dijelom iz proračuna Ministarstva - istaknuo je Brlošić koji jednim od mogućih rješenja smatra i uvođenje obvezatnog članstva u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori iz čega bi se onda mogla sufinancirati članarina u europskoj organizaciji.

U Ministarstvu poljoprivrede svjesni su važnosti europskog udruženja poljoprivrednika i njegovog utjecaja na donošenje europskih pravila u poljoprivrednom sektoru. Potvrdili su nam da će se ministar Jakovina sastati s predstavnicima HPK ali da u ovom trenutku nema naznaka da bi se zakon o HPK-u mijenjao na način da se uvede obvezatno članstvo u toj komori. Josip Kraljičković, koji je svojedobno bio državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, i sam se uvjerio u važnost koju COPA-COGECA ima u Bruxellesu, pa ističe da su njezini predstavnici "prisutni kod svih ozbiljnijih razgovora" u europskim institucijama. No, iako bi članstvo, kaže, bilo korisno, "to sve košta". Kraljičković podsjeća i na to da je Hrvatska, kao članica, u drukčijoj poziciji jer u Bruxellesu ima i druge kanale za zastupanje svojih interesa.

Irena FRLAN

Mato Brlošić

predsjednik HPK

Kao jedno od rješenja smatramo ponovno uvođenje obveznog članstva u HPK, iz čega bi se onda mogla sufinancirati članarina u europskoj organizaciji

Ograničena sredstva

Kriterije za članstvo u COPA-COGECA-i ispunjava i Hrvatski savez zadruga, ali su se oni, također zbog ograničenih financijskih sredstava, usmjerili na druge organizacije. - Mi smo članovi Međunarodnog zadružnog saveza i Cooperatives Europe - kazala nam je predsjednica Saveza zadruga Vedrana Stecca, napomenuvši da su na taj način, u dogovoru s HPK-om, "podijelili" članstva u europskim udruženjima.

HPK želi sudjelovati kreiranju poljoprivredne politike za iduća razdoblja

Predstavnici HPK i ministar Jakovina razgovarali su jučer o Statutu HPK te, kako su prenijeli iz Komore, konstatirali da im je interes da HPK postane punopravni član Europskog udruženja poljoprivrednika i zadruga, jer će punopravnim članstvom dobiti informacije, podatke o pravilnicima, zakonima koji se tiču sektora te sudjelovati u kreiranju poljoprivredne politike za iduća razdoblja.

Možda ste propustili...

EP USVOJIO POJEDNOSTAVLJENJE NACIONALNIH PROVEDBENIH PRAVILA

HPK podržao mjere olakšanja administrativnog opterećenja poljoprivrednika

PADA POTRAŽNJA ZA KEMIJSKIM PROIZVODIMA

Njemačka kemijska industrija je na dnu

Najčitanije iz rubrike