Regija
MANDA DAVIDOVIĆ IZ SELACA:

Udba mi ubila muža, a RH mi daje 324 kune odštete!
Objavljeno 22. siječnja, 2014.
Ante Davidović i kum mu Ivo Tubanović optuženi su za navodni terorizam

ĐAKOVO – U svjetlu “slučaja Perković” i “vađenja kostura” iz vremena Udbe, Društvo političkih zatvorenika Osječko-baranjske županije te đakovačko krilo HOZ-a Jazovka i njihovi čelnici - Ivo Tubanović i Pero Šola - podsjećajući da su još prije dvije godine dali prijedlog zakona o lustraciji, sazvali su presicu, skrenuvši pozornost na slučaj iz 1984., kada je Udba zatvorila grupu Selčana, a među optuženima i Antu Davidovića, koji je pod nerasvijetljenim okolnostima nakon šest dana preminuo u osječkom zatvoru.

Optužbe su bile zbog navodne pripreme i pomaganja diverzije, tj., čulo se jučer, zbog navodnog terorizma. O tim olovnim vremenima koja su zauvijek odredila život uže i šire obitelji pok. Ante, govorile su njegova supruga Manda Davidović i sestra mu, također Manda Davidović.

– Nikada neću zaboraviti dan kada je Udba došla po moga muža i odvela ga, bila je srijeda. Nikada se nije vratio. Šesti dan od odvođenja došla je vijest da se sam ubio… Za nas je to bio šok! Imao je samo 30 godina i upravo se zaposlio u šumariji. A jedina istina je da je nedužan ubijen u osječkom zatvoru! Bio je pošten, običan čovjek, a oni ga optužili za nekakav terorizam, naprave, da su htjeli, zamislite vi, minirati katedralu, da je radio na odvajanju Hrvatske od Jugoslavije… Ja ostala s troje male djece, nemam ga čime sahraniti… Sva se nevolja svijeta sručila na mene! Takav život ne bih poželjela nikome – pod stalnom sumnjom, bijeli auto stalno je bio u blizini i motrio nas, stalno iza sebe čuješ: “Teroristi!”… Da podignem djecu i školujem, borila sam se kroz nadnice, služenja po selu… U ovoj državi pisali smo svim institucijama da nam se prizna sve zlo i nepravda kroz koje smo prošli, no svugdje smo odbijeni, zadovoljštine i pravde nigdje. Što da vam kažem – agonija života do dandanas! Ne bih nikome poželjela to što sam prošla, a danas se osjećam još i gore - kaže supruga pok. Ante Manda. Po bratovo tijelo na patologiju išla je sestra mu Manda.

– Kao uzrok smrti naveli su da je moj brat probo srce komadom stakla, a nigdje nije bilo znaka na tijelu da se probo iglicom, a kamoli time - kaže sestra Manda.

U rješenju o proširenju istrage protiv Ante Davidovića navodi se da bi zbog osnovane sumnje da bi “kao pripadnik antijugoslavenske emigrantsko-terorističke organizacije u zemlji koja ima sjedište u Stuttgartu, prihvaćajući njezin program za promjenu društveno-ekonomskog i političkog sistema u Jugoslaviji, razbijanje bratstva i jedinstva između jugoslavenskog naroda i narodnosti, odcjepljenje SRH i SRBIH iz jugoslavenske zajednice, stvaranje višepartijskog sistema pa je kao pripadnik te organizacije u zemlji, a u cilju stvaranja pometnje, nespokojstva i ugroženosti građana…”. U rješenju se, zajedno s Ivom Tubanovićem, tereti za pomaganje u više slučajeva postavljanja eksplozivnih naprava i bacanja letaka “neprijateljskog sadržaja” 1983. i 1984.

- Želimo da na svjetlo dana iziđe prešućena istina o Anti Davidoviću - mome kumu - rekao je Tubanović, i sam od Udbe uhićen i optužen te 1984.

- Suđen sam na 14 godina, a Josip Perković je tada bio šef hrvatske Udbe, a Dragoljub Krnjić šef osječke Udbe. Bilo je još šest isljednika koji su nas ispitivali. I meni su prijetili da će me noć progutati - rekao je jučer Tubanović, navodeći još niz imena bivših udbaša te dodajući da su udbaši “debelo nagrađivani za sva politička ubojstva”.

Suzana ŽUPAN

Ivo Tubanović

bivši politički zatvorenik

Ovo nije avnojska, udbaška, nego vukovarska Hrvatska!

- Jedan od najvećih problema hrvatskog društva su te stare totalitarne, komunističke strukture koje i danas vladaju Hrvatskom - rekao je u uvodu presice Pero Šola. Oštar je i Tubanović koji poziva sve koji mogu pomoći na rasvjetljavanju i danas prešućene smrti Ante Davidovića u osječkom istražnom zatvoru 1984.

- Te se strukture nikako ne mogu pomiriti da ovo više nije avnojska, udbaška, partizanska, nego vukovarska, braniteljska Hrvatska - rekao je Tubanović.

Cijena ljudskog života

Manda Davidović odbila je primiti naknadu od samo 324 kune za šest dana koliko joj je pokojni suprug bio u zatvoru.

– Zar je cijena ljudskog života u RH 324 kune?! Ogorčena sam i šokirana ovim rješenjem koje je sa stajališta zakona ispravno, administracija je odradila svoj posao, ali je li takvo rješenje moralno i ljudski? Moj muž ubijen je 1984., dakle ne neposredno nakon II. svjetskog rata kada je vladalo bezakonnje, nego u ustrojenoj pravnoj državi. Ovakvu naknadu ne mogu i ne želim prihvatiti, jer je to pljuska spomenu na mog muža koji je kao mlad čovjek ubijen, a ja sam ostala sama s troje male djece, obespravljena... Za nas su uvijek bila zatvorena sva vrata - navodi Manda Davidović u zahtjevu za preispitivanje rješenja o isplati te sramotno male odštete.

Antinoj obitelji rečeno je da se ubio u zatvoru probivši si srce staklom

Društvo političkih zatvorenika OBŽ-a te đakovački HOZ Jazovka, prije dvije godine predložili zakon o lustraciji

Najčitanije iz rubrike