Osijek
NIKOLA LIOVIĆ NAJAVLJUJE PROVJERU

Direktor HEP plina: Zatražit ćemo
ispitivanje kalorijske vrijednosti plina!
Objavljeno 20. siječnja, 2014.
Komentirat ću sve kad dobijem rezultate, rekao je Liović

Otkako su građani dobili povećane rate za potrošnju plina, gotovo da nema mjesta u gradu gdje se o tome ne govori. Svjesni su toga i u HEP Plinu, gdje će se nakon vala prigovora potrošača ipak nešto pokrenuti s mrtve točke.

Naime, direktor Nikola Liović jučer nam je rekao kako će se u najskorije vrijeme, i to nakon razgovora s gradonačelnikom Ivicom Vrkićem, ipak ispitati kalorijska vrijednost plina.

- Najvjerojatnije je da ćemo zatražiti ispitivanje kalorijske vrijednosti plina, a kad dobijemo mjerodavne rezultate, tada tek možemo komentirati mišljenje građana kako su cijene povećane zbog nekvalitetnog plina. Inače, građani koji se bune trebali bi se obraćati na druge adrese, jer mi smo samo običan distributer, a jasno je da su sve stavke na računima prema zakonu - prokomentirao je Liović.

A da su građani nezadovoljni, pa neki čak pozivaju i na bojkot plaćanja računa za plin, pokazuju i brojne grupe na društvenim mrežama među kojima je najbrojnija ona “Stop haraču plina u Slavoniji”. Njoj se priključio i Osječanin Robert Mužar, koji je nakon dobivenih enormnih računa pravdu potražio u HEP Plinu, pa je čak i izračunao tablice prema kojima, tvrdi, može dokazati da je predočena potrošnja kubika prevelika.

- Dobio sam račun 1.725,46 kuna, a uobičajena mi je potrošnja oko 800 kuna. Obratio sam se HEP Plinu, no rekli su mi da smanjim grijanje i odjenem duge rukave. Zatražio sam i baždarenje brojila i iako sam uz svjedoke iz HEP Plina htio sam odabrati servis, rečeno mi je da to isključivo radi Državni zavod za mjeriteljstvo u Zagrebu. Još čekam rezultate ispitivanja - rekao nam je Mužar, koji je spreman dočekati ovrhu na tekući račun, no ovaj harač, kako ga naziva, neće platiti.

Marija MIHELIĆ
JUŽINA (NI)JE SMANJILA POTROŠNJU

Liović je još jednom ponovio kako je HEP Plin odredio 2. siječnja kao početak očitanja brojila, i to zbog najavljene nove cijene plina od 1. siječnja 2014.

- Željeli smo da građani ne osjete nove cijene kubika, a očitanja su se provodila od 2. pa do 5. siječnja. Isto tako mogu reći kako se ljudi varaju da je južina smanjila potrošnju. Imam podatke meteorologa da je prosječna temperatura u prosincu bila 1,6 Celzijevih stupnjeva. I sam sam dobio račun od 1.800 kuna. Kad je u pitanju baždarenje brojila, svatko tko smatra da je ono neispravno, može nam se obratiti - istaknuo je Liović.

ROBERT MUŽAR

potrošač plina

Zašto cijena plina varira?

Da s cijenom kubika i uopće potrošnjom doista nešto nije u redu, potročač Zoran Mužar uvjerio se, kaže, izračunavši da cijena varira od 3,61 do 3,70 kuna, a trebala bi biti jedinstvena i iznositi 3,61 kunu.

- Pravi mi je šok bio kad mi je službenik u HEP Plinu rekao da sam u rujnu 2009. godine potrošio 1.290 kubika. Rekao sam mu da plaćenim računima mogu dokazati kako to nije točno. Nakon toga mi je rekao kako se potkrala pogreška, a kada sam zaprijetio izlaskom u javnost, u roku od 15 sekundi rečeno mi je kako izrečeno stanje nije pravo stanje kubika u rujnu 2009. - ispričao nam je Mužar, ljutiti potrošač koji je posjetio našu redakciju.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike