Ekonomija
DRASTIČAN PAD PROIZVODNJE SVINJA

Unatoč nedostatnosti proizvodnje svinja svinjogojci ih nemaju kome prodati
Objavljeno 21. siječnja, 2014.

OSIJEK - Od svih poljoprivrednih djelatnosti u Hrvatskoj, svinjogojstvo je pretrpjelo najveće štete zadnjih godina. Prema podacima Hrvatske poljoprivredne agencije proizvodnja svinja ove se godine spustila na svega 40 posto samodostatnosti domaćih potreba, odnosno lani je u Hrvatskoj proizvedeno 800.000 komada svinja svih kategorija. Usporedbe radi, prije nekoliko godina u Hrvatskoj se godišnje proizvodilo 1,4 milijuna komada svinja, a prije Domovinskog rata ta je proizvodnja iznosila i više od dva milijuna komada.

Čulo se to, između ostaloga, jučer na sastanku održanom u Županijskoj komori Osijek na temu Perspektive razvoja svinjogojstva u EU i Hrvatskoj.

- Zabrinjava činjenica da uz mljekarstvo, gdje je također proizvodnja u padu i svinjogojstvo polako izlazi iz okvira seoskih prostora, što je veliki problem jer dolazi do pada dohotka na tim prostorima, naveo je Ernest Nad, voditelj Odsjeka za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo te je dodao kako je apsurdno da unatoč nedostatnosti proizvodnje svinja u Hrvatskoj svinjogojci imaju problem s plasmanom. Na razini cijele EU kaže Nad samodostatnost proizvodnje svinja je 110 posto, što znači da imaju i za izvoz. Upravo je izvoz, odnosno uvoz svinjskog mesa opet istaknut kao jedan od velikih problema s kojim se suočavaju naši svinjogojci. U prvih osam mjeseci lani u Hrvatsku je uvezeno svinjskog mesa za 130 milijuna eura, a izvezeno za 11 milijuna eura. Z.Rupčić

USKORO NOVI SVINJOGOJSKI OPERATIVNI PROGRAM

S jučerašnjeg sastanka u Županijskoj komori poručeno je i da se unatoč problemima u svinjogojstvu od te proizvodnje ne treba odustati tim više što bi uskoro trebali krenuti novi operativni programi razvoja te proizvodnje, ali i stoga kako je naveo Pero Gnjidić, direktor tvrtke Sano - Suvremena hranidba životinja d.o.o. iz Popovače, jer se u svijetu očekuje rast potrošnje svinjskog mesa u idućim godinama.

Najčitanije iz rubrike