Regija
VINKOVAČKI SDP O PRESELJENJU:

Arhiv treba biti u Vukovaru, a Sabirni centar u Vinkovcima
Objavljeno 20. siječnja, 2014.

VINKOVCI - Državni arhiv treba biti u Vukovaru jer je Vukovar sjedište županije, ali Arhivski sabirni centar, koji sada postoji i djeluje u Vinkovcima, treba ondje i ostati, smatra Damir Rimac, saborski zastupnik SDP-a iz Vinkovaca. Problem je, po njemu, što prostor u kojem sada radi Arhivski sabirni centar ne ispunjava uvjete, zbog čega mu prijeti preseljenje.

- Ako do toga dođe, jedini će krivac biti gradonačelnik Vinkovaca Mladen Karlić, koji je do sada trebao pronaći rješenje. Činjenica je da u proteklih sedam godina Arhivskom sabirnom centru u Vinkovcima nije pronađen odgovarajući prostor, zbog čega sam i osobno kontaktirao s nadležnim Ministarstvom kulture i dobio odgovor da Grad mora osigurati taj prostor - izjavio je Rimac, dodavši da je u taj proces uključen od jeseni prošle godine te da je gradonačelniku Mladenu Karliću poslao prijedlog da se prostor Mađarske škole prenamjeni za Arhivski sabirni centar, na što do sada nije dobio odgovor.

Rimac ne dvoji oko toga treba li državni arhiv biti u Vukovaru, ali ne želi gašenje onoga u Vinkovcima te navodi brojne slične primjere iz naše zemlje. Svoje tvrdnje o ostanku Arhivskog sabirnog centra u Vinkovcima Rimac temelji na činjenici da je vukovarska arhivska građa u ratu uništena pa je gotovo i nema, manji dio se odnosi na Županju, a 85 posto građe odnosi se na grad Vinkovce. Međutim, kako smo do sada uspjeli doznati, tematika arhivske građe potpuno je nevažna, jer je građa u vlasništvu Arhiva, a ne jedinice lokalne samouprave. Zgrada Državnog arhiva u Vukovaru je u obnovi i nakon njezina završetka očekuje se njegovo preseljenje u tu zgradu, koja će potpuno ispunjavati uvjete rada arhiva.(R.M.)

Možda ste propustili...

SJEĆANJE NA POGINULE BRANITELJE

Memorijal za Vidu, Balića i Dunkovića

RADOVI VRIJEDNI VIŠE OD MILIJUN KUNA

U obnovi društveni dom u Golom Brdu

Najčitanije iz rubrike