Regija
BIJELA KUGA U ŽUPANJSKOJ POSAVINI

U Račinovcima čak 89 praznih kuća,
a u 91 kući živi samo jedna osoba
Objavljeno 19. siječnja, 2014.

RAČINOVCI – Demografska slika u istočnom dijelu županjske Posavine, u selima na tromeđi Hrvatske, BiH i Srbije u kojima bijela kuga nemilosrdno hara više je nego zabrinjavajuća, a brojčani pokazatelji već odavno zvone na uzbunu. Mladi odlaze trbuhom za kruhom, u selima ostaje samo staračka populacija. Župnik župe Račinovci Zoran Aladić, koji vodi i filijalu u Đurićima, upozorava na masovi odljev mladih ljudi koji na selu nemaju budućnosti. U prošloj je godini pokopao 23 osobe, a imao je samo tri krštenja, odnosno jedno jer su se roditelji dvoje djece nakon primanja sakramenta vratili u gradove u kojima žive. Lani je vjenčao dva para.

– Otkako sam preuzeo župu najviše sam imao pet krštenja, dok se broj pogreba godišnje kreće od 20 do 27. U selima je sve je više praznih kuća, čak 89 u Račinovcima i 41 u Đurićima, a mnogo je kuća u kojima živi samo jedna osoba - u Račinovcima 91, a u Đurićima 44. Riječ je o starim ljudima i već sam od početka ove godine pokopao dvije osobe - zabrinut je župnik.

- U šljiviku susjedne kuće pronašli smo starca, koji je već nekoliko dana ondje ležao mrtav. Nitko ga, znači, nije obilazio niti je itko primijetio da ga više nema. Tužno i žalosno, ali istinito - ispričali su nam mještani.

Situacija je alarmantna, to više ako se zna da u Račinovcima živi 598, a u Đurićima samo 237 stanovnika. Zabrinjavajuće je i to, ističe Aladić, što u račinovačkoj školi još samo u osmom razredu ima više od deset učenika dok se u nižim razredima učenici mogu na prste nabrojiti.

- S jedne se strane potencira školstvo i stvaranje visokoobrazovnog kadra, što je hvalevrijedno. No, mladim ljudima nakon završenog fakulteta selo ne pruža nikakve šanse za posao. Mogu raditi jedino u školi ili Općini, ali radnih mjesta je premalo. Posao ne mogu dobiti ni u Županji, pa su prisiljeni odlaziti u veće gradove i ondje si osiguravati egzistaneciju - ističe. Poražavajuće je to što se izlaz iz beznadne situacije ni poboljšanje katastrofalne demografske slike, upozoravaju naši sugovornici, uopće i ne nazire, osim ako se u rubna područja ne počnu naseljavati - Kinezi.

– Nekada se govorilo da je blago onima koji žive u Slavoniji, a danas je jad ovdje živjeti. To je naša realnost, ali ne smijemo se prepustiti, vjernike pokušavam ohrabriti i pozivam ih da svi skupa pojačamo slogu i zajedništvo, da lakše prebrodimo ovu situaciju jer svako doba ima svoje ludo vrijeme, kojemu dođe kraj, pa moramo imati vjere da će i ovo jednom završiti i kod nas koji smo slijepo crijevo slijepog crijeva - zaključuje Aladić.

Zabrinut je i gunjanski župnik Josip Semialjac koji je lani imao 40 ukopa i 12 krštenja, no samo je, pojašnjava, šestero djece ostalo živjeti u Gunji. Od 12 parova koje je vjenčao u 2013., čak osam ih je otišlo iz sela u potrazi za egzistencijom i boljim životom.

– Mladi koji odu u srednje škole i na fakultete u Gunju se više i ne vraćaju, a posebno je zabrinjavajuće to što se cijeel obitelji odlučuju odseliti. Dvije, tri obitelji iz Gunje već su otišle, a bojim se da je mnogo onih koji se na to spremaju - ističe župnik.

Na području općine Vrbanja u 2013. rođeno je 27 djece - u Vrbanji 15 , čak 9 manje nego godinu ranije. U Soljanima ih je rođeno 11, a u Strošincima samo jedno dijete.

M.Lešić Omerović

Zabrinut je i gunjanski župnik Josip Semialjac koji je lani imao 40 ukopa i 12 krštenja, no samo je, pojašnjava, šestero djece ostalo živjeti u Gunji

Možda ste propustili...

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

POZVANI NA DOSTAVU PISMA NAMJERE

Štitar je poslovnu zonu ponudio poduzetnicima

ODIGRAN 2. BRZOPOTEZNI TURNIR OPEN BIZOVAC 2024

Najbolji Dinko Huis, Matej Filić i Damir Meško

Najčitanije iz rubrike