Regija
KORISNICI „SOCIJALE“ RADIT ĆE ZA OPĆE DOBRO

Tko se ne odazove na rad, gubi socijalnu naknadu!
Objavljeno 20. siječnja, 2014.
Na rad za opće dobro mogu biti pozvani samo radno sposobni korisnici

BELI MANASTIR - Nakon što je 1. siječnja na snagu stupio novi Zakon o socijalnoj skrbi, nestali su oblici državnih potpora kao što su pomoć za uzdržavanje, opskrbnina i produžena novčana naknada. Sva tri oblika pomoći od početka godine ''utopila'' su se u zajamčenu minimalu naknadu, a svi korisnici spomenutih potpora (osim pomoći za uzdržavanje) dužni su Centru za socijalnu skrb podnijeti nove zahtjeve. Na taj će se način napraviti red u sustavu, ponajprije kako bi državne potpore bile usmjerene k onima kojima su doista potrebne. Jedna od novina je i rad za opće dobro radno sposobnih korisnika naknada.

- Sukladno zakonu, imena svih korisnika s priznatim pravom na zajamčenu minimalnu naknadu dužni smo jednom mjesečno poslati Zavodu za zapošljavanje, koji će ih registrirati kao korisnike pomoći. S druge strane, Zavod nas jednom mjesečno mora izvijestiti o eventualnom brisanju iz evidencije nezaposlenih, bez obzira na razlog brisanja - objašnjava Đimi Fuštin, ravnatelj belomanastirskog Centra za socijalnu skrb, naglašavajući kako će korisnicima brisanima iz evidencije Zavoda za zapošljavanje uskraćivati pravo na zajamčenu minimalnu naknadu. Nadalje, Fuštin ističe kako će popis radno sposobnih korisnika slati i jedinicama lokalne samouprave (baranjskim općinama i Gradu Belom Manastiru) koje će ih moći pozvati na rad za opće dobro u trajanju od najmanje 30 do najviše 90 sati mjesečno.

- Iz evidencije korisnika zajamčene minimalne naknade bit će brisani i oni koji se ne budu odazvali rad, a novi zahtjev neće moći predati šest mjeseci - podvlači Fuštin.

Inače, u ovom trenutku ''socijalu'' prima približno 5.000 osoba (1.700 obitelji) s područja Baranje, od kojih 50-ak posto radno sposobnih. Zakon će na terenu zaživjeti od idućeg mjeseca, budući da se u Centru još uvijek radi na pretvaranju ranijih prava u novo - zajamčenu minimalnu naknadu, koja će iznositi najviše 2.900 kuna. Prioritet su bili samci, koji će umjesto dosadašnjih 500 kuna dobivati 800 kuna. Druga kategorija su branitelji (do sada nisu bili u sustavu socijalne skrbi) koji su do sada primali opskrbnine, a nakon toga kreće ''obrada'' korisnika pomoći za uzdržavanje.

Ivica GETTO
219 lažnih korisnika

Od ožujka prošle godine u belomanastirskom Centru za socijalnu skrb traje revizija rješenja o korištenju pomoći za uzdržavanje te doplatka za pomoć i njegu. Do prosinca je ukinuto 219 rješenja, od čega se 155 odnosilo na pomoć za uzdržavanje. Lažni korisnici najčešće su državu varali neprijavljivanjem mirovina ili ostalih redovitih mjesečnih primanja.

Možda ste propustili...

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

Najčitanije iz rubrike