Regija
OPET PROBLEMI OKO OPSKRBE GORIVOM

Seljacima na kartice još uvijek nisu “sjele” kvote za plavi dizel, zalihe su im pri kraju
Objavljeno 18. siječnja, 2014.

VALPOVO/DONJI MIHOLJAC – Više od pola siječnja je prošlo, a poljoprivrednici i vlasnici OPG-ova s još uvijek nisu dobili svoje ovogodišnje kvote na karticama za gorivo, pa se plavi dizel od početka ove godine ne toči na benzinskim postajama Valpovštine i Donjomiholjštine. Posljednji rok za potrošnju kvota na ovim karticama za poljoprivrednike je bio 31. prosinac prošle godine i sve što se do tada nije iskoristilo i nabavilo, do danas je – propalo!

- Već godinama traje ovakva situacija u siječnju kada poljoprivrednici bez odobrenih kvota ne mogu nabaviti gorivo, tako da nas je velika većina, poučena ranijim iskustvima, nastojala osigurati rezerve za siječanj u kojem uvijek dugo čekamo na odobravanje kvota, jer onda kada stignu, nastanu gužve na benzinskim postajama - kazao nam je valpovački poljoprivrednik Dražen Birovljević. Napominje da su prošle godine kvote za gorivo poljoprivrednicima “sjele” 21. siječnja, pa ranije ne očekuju ni odobravanje ove godine.

- S obzirom na to da je većina ratara do sada odradila najveći dio poslova i da je sada svojevrsno zatišje kada su u pitanju poslovi, ovakva situacija s nemogućnošću nabave goriva definitivno najviše pogađa stočare, kojima je svakodnevno potrebna mehanizacija. Mi možemo još čekati, ali ne predugo - upozorava Birovljević.

Ogovarajući na brojne upite poljoprivrednika, iz Službe za odnose s javnošću APPRRR-a jučer su nam poslali priopćenje u kojem, između ostalog, stoji: “Sufinanciranje goriva za poljoprivrednu proizvodnju vrlo je važna potpora, kroz koju država neizravno podupire poljoprivredne proizvođače s 500 milijuna kuna godišnje. Godišnju kvotu na karticama za plavi dizel poljoprivrednici mogu iskoristiti do 31. prosinca svake godine, a nova kvota im se dodjeljuje u siječnju. Kao i svake godine, do kraja siječnja, svim će korisnicima biti dodijeljena prava za plavi dizel na njihove kartice”.

Nažalost, problemi oko nabave goriva nisu jedini koji muče poljoprivrednike koji ovih dana s nestrpljenjem očekuju vijesti i najave o isplatama europskog poticaja koji bi trebao iznositi u ovoj prvoj godini od ulaska Hrvatske u EU 25 posto od 287 eura, ili prema njihovim izračunima 700-tinjak kuna po hektaru. Brine ih što o cijeloj ovoj priči nitko nema nikakve konkretne informacije i strahuju da će ih i u ovoj godini uz čekanje na odobravanje kvota za plavi dizel, uz godinu koja je klimatski za poljoprivredne kulture vrlo loše počela, i u sljedećih 12 mjeseci, nastaviti izluđivati priča o poticajima koji su im prošle godine smanjeni za 38 posto. L.Aničić

Do kraja siječnja, svim će korisnicima biti dodijeljena prava za plavi dizel na njihove kartice, poručuju iz APPRRR-a

Možda ste propustili...

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

BRINUT ĆE SE O 36 STARIJIH OSOBA

Ugovori o radu i bicikli za 6 žena

Najčitanije iz rubrike