Regija
MIŠEVI POSKUPILI SJETVU

Nema zime ni za glodavce: Zbog miševa na polja bacio 3 tone pšenice s repelentom
Objavljeno 18. siječnja, 2014.
Najbolji lijek protiv najezde miševa bila bi dva dana kiše

ĐAKOVO/SIĆE – Zbog natprosječnih temperatura za ovo doba godine – Đakovo je jučer, prešavši polovicu inače studenog siječnja, osvanulo na plus 3, a tijekom dana živa se na termometru popela do sasvim ugodnih 8 stupnjeva Celzijevih, cvatu proljetnice, vlasnici punih pušnica strahuju za svoje meso, ogrjev poput drva ne troši se uobičajenim intenzitetom…, a ratari trpe neviđene najezde miševa po poljima pšenice. Glodavci se hrane sjemenkama i korijenjem tek stasalih biljaka, zadajući velike muke ratarima za kojima je ionako u mnogo slučajeva zbog besparice loše odrađena sjetva što će se, svjesni su, odraziti na prinose. “Umjesto da usjeve štitimo od prave najezde miševa, mi se povlačimo po sudu”, slikovito je Matija Brlošić iz Piškorevaca prekjučer opisao situaciju na terenu, ali i svoju osobnu te još nekolicine seljaka, nakon završetka rasprave vezane uz njihove prijave zbog ljetošnjih prosvjeda. Da u tim riječima nema mjesta pretjerivanju potvrđuje slučaj poljoprivrednika Antuna Vrakića iz Sića pokraj Nove Gradiške. Poput ostalih ratara, i Vrakić ističe da toliku najezdu miševa po poljima u životu nije vidio, a kaže slikovito, rodio se na njivi i cijeli život je na njoj.

Vrakić je, naime, kako bi polja zasijana žitom očistio od miševa, dosad utrošio čak tri tone pšenice, miješajući ju sa sredstvom Faciron, uljnim koncentratom za suzbijanje miševa, štakora… bacajući je po usjevima.

– Napokon vidim učinke na tim istretiranim površinama, no to je 50 od ukupno 90 hektara koliko ih imam pod pšenicom pa će pšenice, namijenjene za uništavanje miševa, trebati još, i više od tri tone. Nisam mislio lani, kada sam skladištio prošlogodišnju pšenicu, da ću značajne količine kao što su tri tone morati utrošiti za – miševe, no druge nema! Bila je to rupa na rupi od njih! I prije sam znao miješati pšenicu sa sredstvima protiv miševa, no nikada mi nisu trebale ovolike količine - kaže Vrakić.

Financijskim rječnikom, sićki poljoprivrednik dosad je po usjevima bacio oko 4.500 kuna koliko bi, prema sadašnjem kretanju cijena te žitarice, mogao dobiti da ju prodaje po 1.40 do 1,50 kn/kg. Miješajući te količine pšenice s 50 litara Facirona, dosad su miševi Vrakića koštali 10.000 kuna, neplanirano mu podigavši troškove sjetve. Kaže, najbolji lijek protiv miševa bila bi dva dana kiše.

– Dobra kiša ovdje nije pala bar dva mjeseca - kaže ratar iz Sića. Miševi ga, ističe, neće pokolebati u uvjerenju da će (i) ove godine imati rekordne prinose.

– Znate, ja sam poljoprivrednik, Šokac starog kova, i moram imati rekordne prinose proizvodnje pa očekujem da će ona takva biti i ove godine. Lani su moji prinosi pšenice bili 6 tona - kaže Vrakić, čime je imao natprosječne količine ako se zna da je prosječan prinos pšenice 2013. bio 5 do 5,5 tona po hektaru.

Kada je riječ o ćudljivoj prirodi, Vrakić se prisjeća jedne žetve kada je, kaže, zbog hladnoće vršio u rukavicama.

– A sada, u siječnju, polja mogu obilaziti u majici kratkih rukava - kaže Vrakić.

Suzana ŽUPAN
Stručnjaci: Priroda je zbunjena!

Priroda, i životinjski i biljni svijet, zbunjena je ovim natprosječno visokim temperaturama za siječanj. Ovo je svakako poremećaj, poručuju stručnjaci. Ističu, životinje su evolucijski programirane da se prilagođavaju ne okolini, nego vremenu, temperaturi, i to se sada pokazuje. Priroda ni o čemu ne ovisi toliko kao o temperaturi. Neke životinje poput glista, kukaca, pčela… ponašaju se kao da dolazi proljeće; priroda se budi, medvjedi ne mogu u svoj zimski san… Ako je topla zima, vrapci se, primjerice, znaju gnijezditi i 5-6 puta, više nego inače. Dolaskom hladnoće, ona bi zatekla sve one koji su vani – gliste i kukci bi se smrzli, kao i slabo pokretne životinje. Zima bi ih, kao i biljke, sasjekla, poručuje struka.

Vrakić se prisjeća i žetve kada je zbog hladnoće vršio u rukavicama

Antun Vrakić po usjevima je bacio oko

4.500

kuna, koliko bi mogao dobiti da ju prodaje, a dosad su ga, sa zaštitnim sredstvima, miševi koštali

10

tisuća kuna

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike