Ekonomija
UGROŽENA STABILNA PROIZVODNJA

Ulaskom u EU znatno porastao uvoz mesa peradi niže kvalitete
Objavljeno 17. siječnja, 2014.

OSIJEK - U Ministarstvu poljoprivrede prekjučer je održana prva sjednica Stručnog savjeta za praćenje stanja u peradarskoj proizvodnji na kojoj je razmatrano aktualno stanje u sektoru. Istaknuti su, kako je navedeno u priopćenju, postojeći problemi poput porasta troškova energenata, nedostatne površine poljoprivrednog zemljišta koje su zbog rasta cijena hrane za perad postale dodatan problem, slaba iskorištenost pretpristupnih fondova (SAPARD i IPARD) u peradarskoj proizvodnji kao i problemi konkurentnosti na europskom tržištu.

“Proizvođači su izrazili zadovoljstvo što je prvi put okupljen sektor koji godinama proizvodi bez poticaja, ostvaruje samodostatnost, proizvodi proizvode visoke kvalitete koje plasira sve više i na inozemno tržište. Sektor peradarske proizvodnje jedan je od sektora koji na nacionalnoj razini postiže visoku stopu samodostatnosti u proizvodnji jaja i mesa peradi. Značajan je i izvoz peradarskih proizvoda, no postoji i visoka stopa uvoza istih” navode iz ministarstva.

Krajem prošle godine, taj je sektor osjetio efekte ulaska u Europsku uniju koji su uz niz negativnih trendova porasta cijena stočne hrane i energenata, doveli do značajne nesigurnosti kod proizvođača. Proizvođači su upozorili kako je ulaskom RH u EU znatno porastao uvoz mesa peradi koje je, iako zadovoljava zakonom propisane standarde zdravstvene ispravnosti, niže kvalitete. Z.Rupčić

UVOZNA PILETINA JEFTINIJA

Posljedica niže kvalitete su i niže cijene u odnosu na ponudu domaćeg pilećeg mesa. Proizvođači upozoravaju kako je potrebno jače promovirati domaću proizvodnju te pojačati svijest kod potrošača kako je odnos cijene i kvalitete na strani domaće proizvodnje. Jačanjem svijesti kod potrošača, možemo potaknuti domaću proizvodnju i prodaju te povećati zaposlenost u ovoj proizvodnji, smatraju proizvođači.

Možda ste propustili...

ZAHVALJUJUĆI ELEKTRIČNIM VOZILIMA

Potražnja za bakrom snažno će porasti

VEĆINA WEB-STRANICA NAJVEĆIH HRVATSKIH KOMPANIJA ENERGETSKI JE NEODRŽIVA

Internet je četvrti najveći zagađivač okoliša u svijetu

Najčitanije iz rubrike