Ekonomija
NASTAVLJA SE PREKINUTA PREDSTEČAJNA NAGODBA

Inspekcija nije utvrdila zloporabe poslovanja u OLT-u
Objavljeno 18. siječnja, 2014.

OSIJEK - Nakon izražene sumnje u nepravilnosti u poslovanju, Osječki područni ured Porezne uprave proveo je nadzor nad osječkim OLT-om za razdoblje od 1. kolovoza 2013. do 7. siječnja ove godine, tvrtkom koja se nalazi u predstečajnoj nagodbi i pritom nije naišao na zloporabu prava ovlaštenih osoba. Među najvažnijim odrednicama inspekcijskog nadzora ističe se da račun tvrtke nije bio blokiran u vrijeme provođenja predstečajne nagodbe te nije bilo otuđenja imovine tvrtke. To, prema riječima Krešimira Panjakovića, povjerenika predstečajne nagodbe nad OLT-om, omogućava nastavak postupka predstečajne nagodbe, odnosno prihvaćanja predloženog plana financijskog restrukturiranja, za što će se ročište odrediti sljedećih dana.

Naime, u postupku predstečajne nagodbe nad OLT-om, koja se vodi u Fininom Regionalnom centru Zagreb, dan ranije odgođeno je ročište za glasovanje o planu financijskog restrukturiranja zakazano za 6. studenoga 2013. Iako je za to postojala pravna mogućnost, za trajanja prekida postupka predstečajne nagodbe vjerovnici OLT-a nisu podnijeli prijedlog za otvaranje stečajnog postupka. U međuvremenu došlo je i do promjene Nagodbenog vijeća u predstečajnom postupku nad OLT-om. Valja ponoviti da OLT u postupku predstečajne nagodbe nastoji reprogramirati dug od oko 32 milijuna kuna, od kojih oko 29 milijuna kuna prema Ministarstvu financija, te predlaže 70 posto njegova otpisa, a tako da se preostali dug namiri iz kredita kojeg će tvrtka podignutu u roku od mjesec dana. Za ostale vjerovnike predložen je otpis 50 posto potraživanja i namirenje preostalog duga u kratkom roku.

Panjaković smatra da je takav prijedlog nagodbe iznimno povoljan za sve sudionike predstečajne nagodbe, poglavito Poreznu upravu, to više što OLT ima objektivnu perspektivu daljnjeg poslovanja i razvitka. N.Vukadinović

Isplaćena plaća za studeni

Uprava OLT-a i u teškim uvjetima poslovanja uspjela je jučer isplatiti uposlenicima zaostalu plaću za studeni 2013. Ukupan bruto iznos plaće za taj mjesec za 92 radnika iznosi 560.000 kuna, a prosječna neto plaća približno 3.800 kuna. - Nažalost, isplaćeni iznos plaća za studeni manji je od prihoda koji je u posljednjih mjesec dana ostvarila tvrtka, a poslovanje u uvjetima dodatnog pada kupovne moći postoje još i sve teže - s nespokojem ističe Ante Ćerluka, direktor OLT-a.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike