Ekonomija
ULAGANJA U LUČKI KOMPLEKS NEMETIN

Do 2017. godine Osijek bi trebao dobiti novi lučki terminal rasutih tereta
Objavljeno 18. siječnja, 2014.

Sve je bliže dan kada će osječki lučki kompleks u Nemetinu ponovno postati veliko gradilište te gradnjom novih kapitalnih lučkih objekata dobiti dodatne prijeko potrebne sadržaje za održavanje i rast vlastite konkurentnosti.

Investitor, Lučka uprava Osijek, naime, od predviđena tri nova sadržaja najviše je napredovao s pripremom projekta gradnje terminala za rasute terete u Novoj luci u Nemetinu, na 13. kilometru rijeke Drave, a taj projekt već dulje vrijeme ima i građevinsku dozvolu.

Uz to, za te namjene potkraj prošle godine je od Luke Tranzit otkupljena 21.000 četvornih metara zemljišta, za što je iz državnih proračunskih sredstava plaćeno 6,5 milijuna kuna.

- Otkupom zemljišta i njegovim prenošenjem u vlasništvo Republike Hrvatske stvorili smo jedan od nužnih preduvjeta za apliciranje toga predračunski 12,8 milijuna eura vrijednog projekta prema sredstvima europskih fondova od kojih pak očekujemo stopu financiranje od 60 do 65 posto vrijednosti projekta, dok će ostatak financirati država - kaže Alen Prnjat, ravnatelj Lučke uprave Osijek.

Terminal rasutih tereta u Novoj luci Nemetin obuhvaća gradnju 240 metara duge nove vertikalne obale, usipnog koša od 90 kubičnih metara, 300 metara pristupne ceste, 285 metara kranske staze, kilometar novog željezničkog kolosijeka i ostalih potrebnih objekata. Njegovom gradnjom umnogome će se poboljšati pretovarne mogućnosti cijele luke, ali, što je osobito važno, omogućiti i realizacija urbanističkih planova na prostoru sadašnje luke rasutih tereta pokraj Kliničke bolnice Osijek, koja pak ondje zbog niza razloga ne može ostati.

Prema Prnjatovim riječima, novosagrađeni terminal za pretovar rasutih tereta ustupit će se na korištenje najpovoljnijem ponuđaču na javnom natječaju, koji će se raspisati kada njegova gradnja bude dovršena.

- Novi terminal za rasute terete na prostoru Luke Nemetin najzreliji je projekt svih riječnih lučkih uprava u Republici Hrvatskoj. Upravo se nalazimo pred potpisom ugovora s izvođačem kojega smo natječajem izabrali za izradu studije izvodivosti toga projekta i za pisanje aplikacijskog formulara prema sredstvima EU-a. To će trajati idućih devedesetak dana te očekujemo da ćemo u travnju taj projekt aplicirati prema sredstvima iz fondova EU-a - ističe Prnjat. Pritom dodaje da, budući da ranije dobivena građevinska dozvola za taj objekt istječe u lipnju, imaju rješenje, a i osigurana su proračunska sredstava i za početak radova kako on ne bi postao upitan.

- Onoga trenutka kada dobijemo razinu sufinanciranja iz sredstava EU-a i svega ostalog, raspisat ćemo međunarodni javni natječaj za izvođače radova na gradnji terminala. Prognozirano vrijeme njegove gradnje je tri godine i u idealnim uvjetima on bi mogao biti gotov 2017. godine - kaže Pranjat ističući kao je to posve zreo i realan projekt. Važnim ističe i da EU JASPERS konzultanti, koji pomažu ministarstvima u Hrvatskoj u donošenju programskih dokumenata i planiranju strateških projekata, drže da on ima smisla, što je vrlo bitno pri apliciranju prema sredstvima europskih fondova.

Nikola VUKADINOVIĆ
Još dva projekta

Lučka uprava Osijek priprema još dva projekta za Luku Nemetin, za koja se također očekuje da će se sufinancirati preko europskih fondova. Prvi je gradnja i rekonstrukcija južne obale, realizacijom kojega će se dobiti nova tri veza za brodove, novi metri okomite obale i uređeno zaleđe luke s povezanom prometnom infrastrukturom. Drugi projekt je nova zona intermodularnog prometa, koja će ipak biti projekt budućnosti, navodi Prnjat.

12,8

milijuna eura ukupna je vrijednost projekta

65%

vrijednosti projekta trebalo bi biti financirano sredstvima EU-a

Najčitanije iz rubrike