Novosti
IZMJENE USTAVA

Hoće li HDZ glasati za ustavne promjene, ili im Mustač nije važan?
Objavljeno 15. siječnja, 2014.

ZAGREB - Je li HDZ-u bitno samo da u Njemačkoj bude izručen Josip Perković ili žele da se jednako dogodi i njegovu nekadašnjem nadređenom u Službi državne sigurnosti, Zdravku Mustaču? Na to ćemo pitanje odgovor dobiti idućih dana, kad se u Saboru nastavi proces ustavnih promjena. O Perkoviću će do kraja tjedna odlučivati Vrhovni sud, pa ako će to sudsko tijelo ostati kod svojeg tumačenja da zastara ne može biti razlog za odbijanje europskog uhidbenog naloga, bit će potvrđena prvostupanjska odluka izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu. No kako je Državno odvjetništvo odustalo od žalbe u Mustačevom slučaju, njegov se pravni položaj može izmijeniti jedino ako se Ustavom ukine zastara za teška ubojstva. Dakle, HDZ, koji se dosad protivio promjeni Ustava, s argumentacijom da se njom pokušava zaštititi "udbaške zločince", došao je u poziciju da podrži tu inicijativu SDP-a ili će se smatrati da oni možda imaju određenih sklonosti prema Mustaču, bivšem šefu jugoslavenskog SDS-a i Tuđmanovu predstojniku Ureda za zaštitu ustavnog poretka.

U HDZ-u nisu još raspravljali o novoj situaciji.

- Rano je još o tome govoriti, pričekajmo završetak sudskih postupaka. Mi se, za razliku od izvršne vlasti, nismo u to miješali - rekao nam je član predsjedništva HDZ-a Gordan Jandroković. Njegov stranački kolega, potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Ivan Šuker, jučer je ponavljao da "Ustav nisu čarape ili košulje da se mijenjaju svaki dan". Šuker i dalje vjeruje kako je Vlada pokušala zakonom spriječiti izručenje nekadašnjih pripadnika jugoslavenske tajne policije, a "kad su dobili packe iz Bruxellesa, krenuli su u ustavne promjene".

Ustav je, doduše, moguće izmijeniti i bez doprinosa HDZ-ovih zastupnika, ali konačan stav glavne oporbene stranke bit će, upravo zbog Mustačeva statusa, iznimno važan. Uostalom, premijer Zoran Milanović u više je navrata poručio da oni koji ne žele glasati za promjenu Ustava - štite zločince.

HDSSB je sredinom prošlog mjeseca zaustavio proces ustavnih promjena, tražeći produženje javne rasprave. Josip Salapić, predsjednik njihova kluba, tvrdi da ih se ne tiče sudbina ljudi koji su u Njemačkoj optuženi za pomaganje u ubojstvu Stjepana Đurekovića.

- Mi se u ustavne promjene nismo uključili zbog dnevne politike ili nekih pojedinaca. Nama su ključne teme regionalizacija Hrvatske i propozicije za referendum i ako oko toga postignemo dogovor, glasat ćemo za promjenu Ustava. U suprotnom nećemo, bez obzira na to što će biti s Perkovićem i Mustačem - naglašava Salapić. Kasnije je nakon sjednice saborskog predsjedništva rekao još novinarima da "Hrvatska ne smiju biti taoci nikoga imenom i prezimenom", te da su zbog toga stopirali ustavne promjene. Salapić, inače, procjenjuje da bi promjene Ustava mogle biti usvojene krajem veljače.D.Ciglenečki

SINDIČIĆ OPET TVRDI DA JE LAGAO KAD JE OPTUŽIO PERKOVIĆA

Vinko Sindičić, jedan od ključnih svjedoka u procesu u kojem je u Münchenu osuđen Krunoslav Prates, ali i čovjek koji je svojim iskazom najviše teretio Perkovića i Mustača, ponovno tvrdi da nije govorio istinu. U izjavi koju je dostavio odvjetniku Anti Nobilu navodi da su ga na lažan iskaz prijetnjama natjerali njemačko državno tužiteljstvo, Bavarski zemaljski kriminalistički ured, Služba za zaštitu ustavnog poretka te BND. Budući da je riječ o poznatom manipulatoru, teško je utvrditi je li on lagao u svojem iskazu ili sada, ali činjenica je da je Sindičić svojevremeno radio za njemačku obavještajnu službu. To je navedeno i u Pratesovoj presudi, a to potvrđuje i službena bilješka Pokrajinskog kriminalističkog ureda u Baden Württenbergu od 8. kolovoza 1972. Iz te se bilješke doznaje da je njemačko državno tužiteljstvo željelo ispitati Sindičića u svezi s ubojstvom emigranta Josipa Senića i "urotom radi ubojstva konzula Đukića". No Savezni ured za zaštitu ustavnog poretka dogovorio je s tužiteljstvom da transkript ispitivanja bude označen visokom oznakom tajnosti i da će poslije okončanja istrage tužiteljstvo iz Heidelberga i Savezni ured "odlučiti kako se provodi kazneni postupak protiv Sindičića, kako bi bili zajamčeni interesi Saveznog ureda".

Odvjetništvo još nije dobilo navodno priznanje

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci (ODO) još nije dobilo navodno priznanje Vinka Sindičića da je u Njemačkoj lažno svjedočio o ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. To nam je jučer rekla glasnogovornica riječkog ODO-a Barbara Volf Volčanšek dodavši da oni i dalje rade na tom slučaju i utvrđuju činjenice i prikupljaju dokaze, ali da zasad nisu dobili takav dokument ni od Sindičića ni od Perkovićeve obrane.(I.M.)

Možda ste propustili...