Novosti
ZNAJU ŠTO POSJEDUJU

Država ima gotovo 400 tisuća nekretnina, ali to bogatstvo jako loše koristi
Objavljeno 16. siječnja, 2014.
U Registru je i popis imovine Ureda predsjednika RH

Vezani članci

ODRŽAVANJE GRADSKOG VRTA?

Stadion je gradska imovina i čeka se odluka vlasnika

Hrvatska prvi put ima jedinstveni Registar državne imovine koji je od jučer dostupan i na internetskoj stranici Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom.

U Registru je ukupno 382.339 nekretnina, od čega je 2.109 građevina i građevinskih zemljišta, 298.236 šuma i šumskih zemljišta, 41.766 javnih vodnih dobara, 2.718 poljoprivrednih zemljišta, 27.790 stambenih objekata (među kojima su pobrojani i pojedinačni stanovi u istoj zgradi), 8.415 poslovnih prostora, 940 nekretnina koje koriste tijela državne uprave te 24 rezidencijalna objekta ili vile. Poseban skup nekretnina čini njih 630 za potrebe očuvanja suverenosti RH, ali njihov detaljniji popis nije u Registru, jer su to tajni podaci o kojima vodi računa DUUDI.

Dionice i poslovni udjeli

Popisano je i 450 dionica u trgovačkim društvima te 240 poslovnih udjela u trgovačkim društvima. Točna vrijednost svega toga - ostaje nepoznata.

Procjene govore da je Hrvatska po vrijednosti državne imovine među pet najbogatijih država u Europi.

Registar su javnosti predstavili predstavnici DUUDI-ja i potpredsjednik Vlade Ranko Ostojić, a krajem mjeseca trebao bi biti predstavljen i plan upravljanja državnim poduzećima. Ostojić je rekao kako je riječ o enormnom bogatstvu građana koje se mora staviti u funkciju. Potvrdio je da je vrijednost Registra "velika", ali nije želio ulaziti u procjene, kao ni Mladen Pejnović, predstojnik DUUDI-ja, no pretpostavlja se kako je veća od 31,4 milijarde eura, na koliko ju je procijenio Eurostat.

Kada govorimo samo o pet slavonskih županija, u njima zasad možete pronaći podatke za 10.775 državnih nekretnina (najviše u Vukovarsko-srijemskoj - 4.221 i Osječko-baranjskoj - 4.187), no svi će se ti podaci još uređivati i mijenjati. Najviše nekretnina u vlasništvu ima MORH - 6.704, drugo je Ministarstvo socijalne politike i mladih - 3.031, dok najmanje, samo po jednu nekretninu, prema Registru, imaju Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava te Ministarstvo turizma.

Prema Pejnovićevim riječima, ne mogu se procijeniti sve nekretnine, jer bi to bilo skupo, nego će se pojedine nekretnine procjenjivati kada za njih bude iskazan interes, a procjena vrijedi samo šest mjeseci. Kako je rekao, želja im je “centar pažnje javnosti s države skrenuti na svakog od 119 korisnika državne imovine i njihovu odgovornost”.

Odgovornost na korisnicima

- Generalni stav u javnosti je da je za sve kriva država. Ali treba vidjeti tko su korisnici. Želimo da svatko odgovara za državnu imovinu koju koristi - ističe Pejnović. Prema njegovim riječima, na osnovi kritika i rasprava o sadašnjem popisu oko ljeta će izraditi uredbu o novom registru.

Pejnović je rekao i kako u oči upadaju poljoprivredna zemljišta. “Ona nisu još dovoljno sređena i tu možemo očekivati ozbiljne promjene. Sada su u Registar ušla poljoprivredna zemljišta samo u Zagrebu, a konačan popis vjerojatno će biti nekoliko stotina tisuća čestica”, ističe Pejnović.

- Predali smo pred Novu godinu oko 340 praznih stanova Ministarstvu građevinarstva, jer se želi ići u širu aktivnost iznajmljivanja. Dio stanova je u lošem stanju i neće se iznajmljivati. Kod trgovačkih društava gdje imamo udjele, ovih dana započet će prodaja udjela - istaknuo je Pejnović.

U Registru je i popis imovine Ureda predsjednika RH. Uz rezidenciju na Pantovčaku tu su parkovi, livade, voćnjaci, i pašnjaci. Ured predsjednika uključuje i stambeni objekt u Samoboru, a na istoj adresi su i livada, vinograd i šuma.

Igor BOŠNJAK

Mladen Pejnović

predstojnik DUUDI-ja

Poljoprivredna zemljišta nisu dovoljno sređena i tu možemo očekivati ozbiljne promjene

KONTROLA VLASNIŠTVA GRAĐANA

- Riječ je o poslu koji je ozbiljan iskorak. Nije idealan, ali natrag ne možemo. Ovo je ozbiljan iskorak u demokraciji. Vidljivost je izuzetno važna, jer omogućuje kontrolu onoga što je vlasništvo građana – kazao je Pejnović, i dodao kako poziva građane da im putem interneta sugeriraju kako poboljšati registar. Dodao je i kako nisu naznačili koji su stanovi prazni, jer bi mogli imati druge vrste problema. Ostao im je i posao elektroničkog povezivanja središnjeg registra s drugim registrima. “Dugoročna je želja da sva imovina završi u državnim knjigama. Za taj posao trebat će nam nekoliko godina. Ovo je samo registar i on neće riješiti sva pitanja u imovinsko-pravnim odnosima, ali je iskorak koji će omogućiti daljnji rad, a posebno transparentnost”, smatra Pejnović.

Nije popis za rasprodaju

- Prvi put nakon 23 godine imat ćemo javno dostupan Registar državne imovine kroz popis svih oblika vlasništva koje Hrvatska ima. Popis nije završen niti će ikada biti, to nije popis za rasprodaju. Suočeni s činjenicom da je mnogo toga zjapilo prazno i da su mnogi prostori bili neiskorišteni, traži se da se sve to stavi u funkciju, a podzakonski akti trebaju pomoći da država ne bude loš gospodar, rekao je Ostojić, dodajući kako će se svi uvjeriti da je to u interesu građana.

382.339

nekretnina ukupno je u Registru

2.109

građevina i građevinskih zemljišta

27.790

stambenih objekata

8.415

poslovnih prostora

2.718

poljoprivrednih zemljišta

940

nekretnina koje koriste tijela državne uprave

24

rezidencijalna objekta ili vile

298.236

šuma i šumskih zemljišta

41.766

javnih vodnih dobara

Sankcije onima koji nisu predali poDATKE

Za one koji još nisu predali popis nekretnina, a morali su, Pejnović je, odgovarajući na pitanja novinara, najavio sankcije. Između ostalih, podatke za Registar DUUDI-ju još nisu dostavili Hrvatski geološki institut, Agencija za opremu pod tlakom i Hrvatska matica iseljenika. Podatke su morali dostaviti sva državna tijela, trgovačka društva u vlasništvu države, pravne osobe s javnim ovlastima koje na bilo koji način raspolažu imovinom u vlasništvu države, kao i ustanove kojima je jedan od osnivača RH ili Vlada RH.

PROCJENA

VRIJEDNOSTI SVIH NEKRETNINA NEĆE SE RADITI, JER BI TO BILO PRESKUPO