Osijek
U GRADU POSLUJE DESETAK PRAONICA

Autopraonice profitirale od prljave i tople zime
Objavljeno 15. siječnja, 2014.
Prije je to bila obiteljska djelatnost, no onda su se pojavili veliki igrači, kaže Kazenski

Topla i prljava zima ide naruku - autopraonicama. Nikad veći redovi, nikad veća potražnja. Posebice je tako bilo u danima koji su prethodili blagdanima.

Vlasnici autopraonica napokon trljaju ruke, posla ima i za one koji imaju ručne praonice, kao i za vlasnike samouslužnih praonica. No, ovakva nam je situacija prije svega bila razlogom da vidimo kako ta djelatnost posluje u Osijeku. Naš prvi domaćim Damir Kazenski, voditelj ručne praonice F1 na Sjenjaku, iz glave će pobrojiti kako u Osijeku posluje deset praonica, a nekada ih je, kaže, bilo tri puta više.

- Prije je to bila obiteljska djelatnost, svatko je u svome hodniku mogao uslužno prati automobile. No onda su se pojavili veliki igrači koji su donijeli tehnološke inovacije i novu organizaciju pranja pa se broj i više nego prepolovio - kaže Kazenski. Uz njegovu je praonicu vezan jedan kuriozitet - kao malo koji konkurent, imaju u stalnom radnom odnosu čak pet djelatnika.

Osnovni problem struke jest relativno niska cijena usluge - vanjsko i unutarnje pranje je 50 kuna. To je, smatraju vlasnici, preniska cijena, već od Đakova i Slavonskog Broda cijena raste, a u Zagrebu je, primjerice, 80 kuna. Slaže se s tim i Antonio Matić, vlasnik istoimene praonice u Donjem gradu. No nije tajna kako među osječkim “praoničarima” nema sloge, ne mogu sjesti za stol i dogovoriti se. Kada i pokušaju, uvijek ima onih novih koji uskaču s “dampinškim” cijenama. A opet, svjesni su i mjesta i situacije u kojima posluju.

- Osnovna je stvar u tome što danas više nitko nema vremena izdvojiti sat, dva i pričekati pranje automobila, dok je prije to bio ritual, postojao je dan samo za pranje automobila - sa sjetom će Kazenski.

Zato su tome doskočili vlasnici samouslužnih praonica, onih na kovanice. U Osijeku je ukupno tridesetak boksova, a polovina njih, na trima lokacijama u gradu, u vlasništvu je tvrtke “Autopraonice Slavonija”.

- Osječani su ih, kao i ostatak države, dobro primili, praonicama se služe svi, od mladeži koja automobile pere uoči izlazaka do poslovnih ljudi u odijelima - kaže Damir Bačevina, direktor tvrtke. Osnovna je prednost samouslužnih praonica to što su otvorene 24 sata. Nerijetko se, kaže naš sugovornik, automobili peru i u 3 sata noću. Ne bilježe slučajeve namjernih oštećivanja inventara, ni otuđenja kutija s novcem nisu toliko česta da bi bila zabrinjavajuća.

Inače, nevezano uz zimu koja im kao malo kome pogoduje, opseg se posla općenito smanjio. On je, kažu nam naši sugovornici, u izravnoj vezi s kupnjom novih automobila. Što ih se, kao što je slučaj u posljednje dvije godine, manje proda - manje ih se i pere.

Dario KUŠTRO

8

litara vode u minuti potroši samouslužna praonica

Važno je ne biti viđen

Jedna od anegdota vezana uz pojavu samouslužnih praonica kaže kako se jedna stranaka zanimala mogu li se postaviti dodatni pregradni panoi. Njemu je, naime, kao viđenoj “faci” bilo neugodno da ga se vidi kako sam pere automobil!

KAD PADA KIŠA - POPUST

Najveći neprijatelj autopraonica je kiša. Kada je kišovit dan, apsolutno se staje s poslom, posebice u ručnim autopraonicama. Neke zbog toga upravo za takvih dana daju posebni popust.

Možda ste propustili...

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

URUČENE USPOMENICE NA MEMORIJALNU HODNJU OSIJEK - VUKOVAR

Svake godine sve više učenika želi dati svoj obol žrtvi Vukovara

Najčitanije iz rubrike