Kultura
“JEDINSTVENI HRVATSKI PRAVOPIS”

Dr. Jozić: Možda će za sto godina biti moderno koristiti kineske riječi
Objavljeno 16. siječnja, 2014.

OSIJEK - O pravopisu se u nas oduvijek mnogo piše, govori, problematizira, ali i politizira. Da je jezik aktualna tema o kojoj se rado sluša, prepoznali su na osječkom Učiteljskom fakultetu pa su treće u nizu gostujućih predavanja “Gosti Učiteljskog Vam govore o...” posvetili upravo toj gorućoj temi.

O jedinstvenom hrvatskom pravopisu u svečanoj su dvorani jučer govorili dr. sc. Željko Jozić (ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, koji je objavio posljednji pravopis) te dr. sc. Lana Hudaček i dr. sc. Milica Mihaljević. Bilo je to ujedno i prvo predstavljanje izdanja na kojem je 14 znanstvenika radilo gotovo godinu dana.

Prema ocjeni Željka Jozića, izdanje je to kojim je zadovoljna struka, ali i govornici.

“Politika mora stajati po strani, a kada je u pitanju pravopis, važno je samo kada ga treba preporučiti u školama. Imali smo situaciju da je četiri-pet pravopisa imalo razna dopuštenja, preporuke, ali i različita rješenja, zbog čega su učenici, profesori i roditelji bili zbunjeni. Tako nas je 15-ak godina gnjavio primjer ne ću i/ili neću”, objašnjava Jozić, zadovoljno napominjući da je prvi put u povijesti hrvatskog jezika pravopis dostupan besplatno i u cjelovitoj inačici, na internetskoj stranici pravopis.hr. U nešto više od šest mjeseci, od 27. lipnja 2013., stranici je pristupilo oko 260.000 korisnika.

Od hrvatske samostalnosti imali smo 25-26 pravopisnih izdanja, kaže Jozić, a jedan od razloga su financije, koje su i struku i izdavače uvijek tjerali u nova izdanja.

Svi udžbenici za sljedeću školsku godinu već su usklađeni s novim pravopisom. U ime Instituta, Jozić apelira na profesore da u prijelaznom razdoblju ne sankciniraju, nego da toleriraju razlike.

“Nikada nisam bio pretjerani purist i smatram da svako razdoblje ima ponešto od pomodnosti. Prije 100 godina bila je stvar prestiža govoriti njemački, danas je to engleski, a za 100 godina možda će to biti kineski. Težimo da u hrvatski ne prodiru nakaradnosti i jezične neskladnosti, no mladima treba dopustiti da se na društvenim mrežama služe svojim slengom. Žanrovski jezik ne treba pretjerano sankcionirati, no u službenom, obrazovnom i administrativnom jeziku to nije poželjno. Pustimo da se jezik razvija, da se ljudi njime igraju, služe na svoj način, sve dok prilike ne zahtijevaju suprotno”, zaključio je dr. Jozić.N.Vekić

Možda ste propustili...

KONCERT ANSAMBLA RESPONSORIUM U BELOM MANASTIRU

Za 15. rođendan Centra za kulturu

NAGRADA ZA NAJBOLJU ŠKOLU ANIMACIJE 30. ANIMAFESTA

Škola iz Łódźa osvojila žiri skokovima kroz medije i tehnike

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROBERT RAPONJA REŽIRA ZA FORT FORNO

Želimo kreativno provocirati i tako oplemenjivati teatar

2

OLJK: U HNK-U GOSTOVALI "POTPUNI STRANCI"

Bitorajac: Htio sam da predstava izgleda kao "organizirani kaos"

3

MATIČINE TRIBINE KNJIGOM U PLEKSUS

Autori koji su svoje traume utisnuli u svoja književna djela