Regija
PRIPREME ZA 22. SIJEČNJA

Za Vincešku svi baranjski
podrumi bit će otvoreni
Objavljeno 14. siječnja, 2014.

BELI MANASTIR - Baranjski vinari i vinogradari intenzivno se pripremaju za 22. siječnja, proslavu Dana sv. Vinka - popularnu Vincešku. Bit će teško ''promašiti'' otvoreni podrum diljem Baranjskog vinogorja. Krenimo od zmajevačkog katoličkog surduka i Vinarije restorana Josić.

- Stiže nam Zvonko Bogdan - odgovora na upit što će pripremiti vlasnik Damir Josić. Ljubitelji starogradske pjesme, ciganskih tužbalica, romansi... sigurno će pohrliti na ponovni susret s legendarnim Bogdanom, a kako bi osigurali mjesto u ''Josićevim dvorima'', potrebno je nazvati na 099/736-5945. Taj doživljaj stajat će ih 360 kuna, za što će dobiti bogatu večeru (svinjska koljenica, dinstani kupus i slani krumpir, miješana salata i semifredo od kestena ili pileći file u umaku od gljiva, domaći njoki od krumpira, kroketi, miješana salata i semifredo od kestena).

Svirke i pjesme neće izostati ni u ostalim podrumima, ali će stvari u svoje ruke uzeti domaći tamburaši. Otvorena podrumska vrata ljubitelje vina čekaju kod Mihalya Gerštmajera, koji će Vincešku obilježiti po receptu: tko dođe - dobro dođe. Kobasica i slanina na ražnju neće izostati ni kod Lajoša Kolara, koji će u vinariji između 13 i 18 sati dočekivati vinoljupce. Sličan meni gostima će ponuditi i Vinko Medić, vlasnik Čokot čarde, kao i ostali, poput Pichlera u zmajevačkom katoličkom surduku, odnosno OPG-a Dobrovac iznad Belog Manastira ili popovačkog OPG-a Hudobec. Prazna neće biti ni ''brnjevarska'' Počivaljka mira, ali ni podrumi diljem baranjske Šokadije čiji vlasnici Vincešku smatraju praznikom za nepce, grlo, oči i uši.

- Što si donesete, to ispečete - poručuju vinari Dalibor Demeter i Slavko Guštin, a 22. siječnja s nestrpljenjem očekuju i Špigel, Majorić, Dremenjčević, Kedmenec, Matijević, Pinkert, Janković, Varga, Sabo, Čočić, Gregurek i ostali vinari. Vinski meni priprema se i u Piroš čizmi, a sastojat će se od pašteta od kulena, pečenih paprika i svježeg sira s prepečencima (predjelo), vinskog gulaša od divljači s njokima od bundeve ili kobasica u Frankovki s kiselim kupusom i palentom s roštilja, te štrudlica od jabuka i višanja s baršunastim preljevom od traminca. Cijena je 80 kuna po osobi.I.Getto

Bez snijega

Legenda kaže kako je jedan od preduvjeta za dobra vina, ako se na Dan svetog Vinka snijeg do podneva rastopi dovoljno da se stvore lokvice u kojima se vrabac može okupati. To se, tvrde u TZ-u Baranje, dogodilo prošle godine. No, sudeći prema najavama meteorologa, teško je da će snijeg padati prije Vinceške. Bez obzira na to, iz TZ-a pozivaju sve da dožive zimu u baranjskim vinogradima i obiđu poznate vinske surduke, u kojima već stoljećima vrijedni vinari čuvaju svoja poznata vina.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike