Regija
ŠOK UNATOČ TOPLOM PROSINCU

Stanovnici Slavonskog Broda će zbog
visokih računa tužiti tvrtku Brod plin
Objavljeno 15. siječnja, 2014.
Više od tisuću građana preko Facebooka prosvjeduje pod nazivom „Reci stop Brod plinu“

SLAVONSKI BROD - Unatoč natprosječno visokim temperaturama u prosincu prošle godine, velik dio Brođana šokiran je visinom računa za grijanje koje su primili od Brod plina. Zbog toga više od tisuću građana preko Facebooka prosvjeduje pod nazivom „Reci stop Brod plinu“ prijeteći tužbom toj tvrtki. Računi za prosinac prošle godine, kako tvrde, dvostruko su veći nego u studenom kako za plin u privatnim kućama tako i za toplinsku energiju u stanovima. Andrijana Bošnjak Milić za grijanje 48 kvadrata stana na Slavoniji I dobila je račun od 2.257,14 kuna.

- On je više nego dvostruko veći u odnosu na studeni. Imam ugrađen razdjelnik, a račun je značajno veći nego kod onih stanara koji ih nemaju - kaže ogorčena stanarka koja ne namjerava platiti račun.

- Reklamirala sam ga Brod plinu od kojih očekujem odgovor, a mislim da su ga dužni dati i svim ostalim sugrađanima čiji su računi drastično veći. Jadni smo, ogorčeni, tužni jer ne znamo što možemo očekivati sljedećih zimskih mjeseci - kaže Andrijana.

Nezadovoljstvo iskazuje i vlasnik kuće Mijo Kladarić, koji je za 120 kvadrata grijanog prostora u prosincu dobio račun za plin od 2.800 kuna.

- Brojilo je pokazalo toliko i ne mogu dokazati da je drugačije, no mislim da je u pitanju loša kvaliteta plina. Upumpava se zrak u plin i on nema kaloričnu vrijednost koju treba, što vidimo na plameniku štednjaka koji u nizu situacija samo tinja - sebi i drugima pojašnjava Kladarić, koji će ipak platiti račun jer ne može dokazati svoje sumnje. Trebalo bi kaže vještačiti kvalitetu plina tijekom mjeseca.

U Brod plinu kažu kako je izračun za sve korisnike točan. Naime, kada je u pitanju toplinska energija, tvrde, nikakva se drastična promjena nije dogodila, osobito ne cijena.

- Brod plin obračun toplinske energije radi prema pravilniku koji je propisalo Ministarstvo gospodarstva. No obračun je različit za ona mjerna mjesta gdje su ugrađeni uređaji za lokalnu razdiobu (razdjelnici). On se radi prema broju utrošenih impulsa, a za konkretno mjerno mjesto obračun dostavlja primjerice tvrtka Brunata, s kojom su stanari osobno potpisali ugovor o ugradnji i očitanju. Oni Brod plinu dostavljaju količinu potrošenih impulsa. Sve se uvrštava u formulu koju propisuje pravilnik i napravi se izračun koji je točan - zaključuje voditeljica službe obračuna u Brod plinu, Ljiljana Tominović.

Rečeno ilustrira primjerom na mjernom mjestu kojem pripada i stan Bošnjak-Milić gdje ukupno ima 90 korisnika od kojih je 66 ugradilo razdjelnike, a od njih 34 ima nula potrošenih impulsa. Nerealan obračun, pojašnjava, može biti i zbog nerazmjera potrošnje samih stanara. Naime pola stanara nije trošilo energiju, što potvrđuje njihovih nula impulsa (zbog štednje ili nisu bili u stanovima), pa je kompletni utrošak energije razdijeljen na one koji su trošili. No u zgradama u kojima svi stanari imaju ugrađene razdjelnike, utrošena se energija po svim stanovima dijeli prema broju utrošenih impulsa. Njihovi računi za toplinsku energiju su značajno niži pa prema Brod plinu nije upućena ni jedna reklamacija s tih mjernih mjesta - navodi Tominović. Pravedniji obračun potrošnje će, kako proizlazi, jedino biti moguć kada svi stanari ugrade razdjelnike, na što ih obavezuje i Zakon - do kraja 2016. godine.

Marija RADOŠEVIĆ
ZA KVALITETU PLINA BRINE SE INA

Što se tiče primjedbi kupaca na kvalitetu plina, direktori Brod plina Pero Vidaković i Dalibor Bukvić tvrde kako oni kao distributer ne mogu utjecati na kvalitetu . „Mjeri je ovlašteni laboratorij INA-e koji dva puta mjesečno dostavlja analizu na kojoj je iskazana ogrjevna vrijednost plina koju mi samo prenesemo na račun naših korisnika“, kažu. A ona povremeno odstupa do minornih jedan posto, za koliko može porasti i račun.

2.257,14

kuna mora platiti stanarka za grijanje 48 kvadrata!

Možda ste propustili...

INICIJATIVA "40 DANA ZA ŽIVOT"

Za nerođene

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana