Osijek
OGRANIČENJA ZA KRETANJE DOSTAVNIH VOZILA

Biciklisti ipak smiju voziti kroz pješačku zonu
Objavljeno 14. siječnja, 2014.

Puno prašine podiglo se posljednjih nekoliko dana oko uklanjanja dopunskih ploča na znakovima kojima je obilježen ulazak u pješačku zonu u samom gradskom središtu. Biciklisti, uvjereni da se uklanjanjem ploča na kojima je istaknuto da biciklisti smiju prometovati pješačkom zonom otvara prostor za pojačanu aktivnost prometne policije i brojne kazne, sasuli su niz kritika na račun nadležnih te čak počeli pripremati i prosvjednu vožnju gradskim središtem. Biciklisti su istaknuli kako bi ovakvim potezom još jednom došlo do prekida u kontinuitetu površina kojima se oni smiju kretati. Negativni komentari napunili su gradske portale i društvene mreže, reagirali su 'zagriženi' biciklisti i aktivisti koji se bore za svoja prava i sigurnost, ali i oni kojima je bicikl samo rekreacija ili povremena zamjena za automobil.

No, pokazalo se da razloga za burne reakcije nema, kako nam je pojasnio pročelnik Upravnog odjela za urbanizam i graditeljstvo, komunalno-stambeno gospodarstvo, promet i zaštitu okoliša te mjesnu samoupravu, Srećko Kukić.

- Dopunske ploče na ulazu u pješačke zone skinute su zbog toga što nisu trebale ni biti postavljene jer, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, propisano je da je pješačka zona namijenjena prvenstveno za kretanje pješaka, a da nije dozvoljeno kretanje motornih vozila, osim vozila s posebnom potvrdom. Bicikl je vozilo koje se kreće isključivo snagom vozača (nije motorno) te stoga nema zakonskih zapreka da se kreće pješačkom zonom za razliku od nogostupa gdje je propisano da je to površina za kretanje samo pješaka. Stoga su ploče uklonjene u dogovoru s policijom, a tim smo postupkom omogućili da postavimo, ispod prometnog znaka “pješačka zona”, dopunske ploče ograničenja ulaska dostavnih vozila u pješačku zonu - pojašnjava Kukić.

Za dostavna vozila tako su postavljene dopunske ploče kojima se vrijeme dostave ograničava od ponoći do 9 sati ujutro, kako bi se dostave obavile u vrijeme kada je u gradskom središtu najmanje ljudi. Također, postavit će se ograničenje na kretanje zaštitarskih vozila koja su u pratnji pri prijevozu novca u banke ili punjenju bankomata. Tako će se uvesti dva dnevna termina kada će zaštitarske tvrtke svojim vozilima smjeti ulaziti u središte grada. Uz nove mjere, može se očekivati i pojačan nadzor, kako policijskih službenika, tako i prometnih redara.

Dakle, uz strožu kontrolu kretanja dostavnih vozila, koja često jure gradskim središtem, dodatno će se povećati sigurnost u samom gradskom središtu za pješake, ali i bicikliste koji se preko Trga Ante Starčevića i dalje smiju voziti bez straha od kazne. I. Sekol

SREĆKO KUKIĆ

pročelnik Upravnog odjela za urbanizam

Bicikl nije motorno vozilo te stoga nema zakonskih zapreka da se kreće pješačkom zonom

Možda ste propustili...

GDJE U KUPOVINU U NEDJELJU?

Trgovine koje rade 14. travnja

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

Najčitanije iz rubrike