Regija
GRADONAČELNIK ŽELJKO SABO

Očito je da su izbori u Vukovaru neizbježni
Objavljeno 14. siječnja, 2014.

VUKOVAR – S obzirom na djelovanje političke opcije HDZ – HSP dr. Ante Starčević, očito je da su izbori u Vukovaru neizbježni – rekao je novinarima vukovarski gradonačelnik Željko Sabo na jučerašnjoj medijskoj konferenciji kojoj je povod bio najnoviji letak koji se pojavio u gradu. Letak koji je osvanuo u poštanskim sandučićima Vukovaraca nije potpisan, no Sabo tvrdi da su “vjerojatno inicijatori HSP AS sa svojim koalicijskim partnerima”. “Grad Vukovar obilježava završetak procesa mirne reintegracije, no neki se političari trude da nas cijelo vrijeme vraćaju u prošlost rata '90.-ih godina. Letak se tiče gradskog proračuna, HDZ i HSP AS cijelo vrijeme pokušavaju pred građanima pronaći opravdanje zašto su odbili predloženi proračun”, ustvrdio je Sabo, rekavši kako se u letku izdvajaju stavke koje “idu na nacionalnost”. Riječ je o gradonačelnikovu prijedlogu proračuna za 2014. godinu, pri čemu se u letku spominju, među ostalim, izdvajanja za sport i programi za srpsku nacionalnu manjinu dok su, tvrdi Sabo, namjerno izostavljena sredstva predložena za ostale udruge poput HKUD-a Dunav s više od 300.000 kuna. Kako je naveo, nije spomenuto ni 750.000 kuna za HNK Vukovar 1991. ili 270.000 kuna za HNK Radnički. Istaknuo je i da je financiranje šest nacionalnih manjina iz gradskog proračuna strogo regulirano zakonom. Gradonačelnik je posebno naglasio da, kada je riječ o sportu, u prijedlogu proračuna gotovo ništa nije izmijenjeno u odnosu na tri protekle godine kada je HSP AS podupirao proračun “a sad zaobilaze činjenice u pripremi za lokalne izbore kako bi dobili političke poene”.

– Nepojmljivo je dijeliti sportske klubove u gradu na hrvatske i srpske, sve su to hrvatski klubovi. Ne želim biti gradonačelnik koji će dijeliti mlade, potpisat ćemo sutra ugovore s 454 studenta iz Vukovara, 6. godinu stipendirano sve vukovarske studente ne dijeleći ih po nacionalnosti, a u letku se izdvaja da Vukovar financira studente koji studiraju u Srbiji – rekao je Sabo.

O temi proračuna za 2014. rekao je da više ne želi razgovarati. “Gradonačelnik je podnio prijedlog proračuna Gradskom vijeću, a nisam dobio nijedan amandman ili prijedlog od bilo koje političke opcije. Ako amandmana bude, spreman sam razgovarati”, zaključio je Sabo rekavši da će, ako umjesto amandmana budu samo “političke radnje oko priprema za lokalne izbore”, građani Vukovara ponovno odlučivati što žele u gradu. S. Butigan

Možda ste propustili...

3. FESTIVAL SLANINE I VINA „SLANVIN“

Tko će ljepše narezati i ispeći „slaninsku ružu“

POJAČANA DEŽURSTVA NA A3

Žurne su službe spremne za ljeto

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana