Regija
DISTRIBUTER VODE ZA VUKOVARSKU ŽUPANIJU

Cijena vode za sve
stanovnike županije - ista
Objavljeno 14. siječnja, 2014.
Postojeći “komunalci” bili bi ispostave Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije

VINKOVCI/ŽUPANJA - Vinkovački vodovod i kanalizacija čeka i službenu potvrda resornog ministarstva da postaje okosnica novog, objedinjenog distributera vode za cijelu Vukovarsko-srijemsku županiju. Zbog racionalizacije troškova, regionalizacije i restrukturiranja cijelog sustava vodoopskrbe i odvodnje kako bi se što bolje ostvarili projekti i postigli standardi na koje se Hrvatska obvezala ulaskom u EU, od 152 komunalna poduzeća ostat će samo njih 21, po jedno za svaku županiju. Pri okrupnjivanju je bitna količina vode koja se distribuira, a minimalni uvjet su tri milijuna prostornih metara vode godišnje. U najistočnijoj županiji zadovoljava ga samo VVK, koji isporučuje šest milijuna kubika. Direktor Dražen Milinković ističe da se već četiri godine pripremaju i prilagođavaju novom Zakonu o vodama koji je usuglašen s EU propisima.

– Sve ove godine kvalitetno smo radili na vodoopskrbi i odvodnji i zauzeli poziciju lidera na našem području. To će nam dobro doći jer se pojavila informacija o osnivanju 21 uslužnog područja na razini županija. Kriterije koji su objavljeni VVK zadovoljava. Još početkom 2013. dostavili smo svu dokumentaciji i zatražili da nas se licencira - ističe Milinković. A ovih dana kreće licenciranje vodovoda i određivanje lidera na određenom području koji će potom preuzeti manje vodovode i uvesti ih u svoj sustav.

VVK upravlja dvama uređajima za preradu pitke vode, tu je i pet uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, te su nositelji posla na regionalnom vodovodu i opskrbljuju pitkom vodom 100.000 ljudi. To su, smatra Milinković, dovoljne reference za vodstvo u distribuciji vode na krajnjem istoku Hrvatske.

Cijena vode bit će jedinstvena na cijelom uslužnom području, a odredit će je Vijeće za vodne usluge i lokalna uprava na nju više neće moći utjecati. Valja očekivati da će negdje cijene vode pasti, a negdje znatno porasti jer se trenutačno od komunalca do komunalca razlikuju i 200 posto. Dugoročno će svuda poskupjeti.

U RH je, prema podacima, trenutačno i 400 “divljih” vodovoda, a gotovo će svi biti zatvoreni.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

U Hrvatskoj su trenutačno 152komunalna poduzeća, a ostat će samo njih

21

- po jedno za svaku županiju

Infrastruktura “komunalcima”

VVK je već prvih dana ove godine krenuo s preuzimanjem nekoliko manjih općinskih vodovoda - u Jarmini i Markušici. Postojeći distributeri vode - poduzeća u Iloku, Vukovaru, Županji, Drenovcima i Gunji - trebali bi postati ispostave VVK-a. Sagrađena infrastruktura ostat će u rukama komunalaca, koji su u 100-postotnom vlasništvu jedinica lokalne samouprave.

Ilija Lešić

direktor županjskog Komunalca

Tri vodouslužna područja - Vinkovci, Vukovar i Županja

Direktor županjskog Komunalca Ilija Lešić jučer nam je rekao da ne odustaje od borbe da ta tvrtka zadrži distribuciju vode jer udvoljava svim tehničkim, kadrovskim i drugim uvjetima za kvalitetno obavljanje vodoopskrbe i odvodnje.

– Još ništa nije gotovo, vodouslužna područja još nisu utvrđena i mi smo uputili prijedlog da u našoj županiji budu definirana tri manja područja - Vinkovci, Vukovar i Županja, kao što je to nekada bilo. Jedini uvjet kojemu ne udovoljavamo jest količina vode od tri milijuna litara godišnje, no smatramo da uvijek može biti izuzetaka i do kraja ćemo se zauzimati za to da zadržimo distribuciju vode. No, moram reći da ćemo prihvatiti i svaku drugu službenu odluku resornog ministarstva i prema njoj postupiti - zaključuje Lešić.

Možda ste propustili...

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

AKCIJOM “DRAGOVOLJCI ZA NAJMLAĐE”

UDVDR Slatina prikupio je novac za analizator CRP-a

Najčitanije iz rubrike