Regija
ODLUČILI OŽIVITI ZABORAVLJENI IZGLED DVORIŠTA

Opet škripi drveni đeram
na slavonskom imanju
Objavljeno 14. siječnja, 2014.
Danima sam hodao po njivi i na kraju pronašao čak devet bunara

ORAHOVICA - U današnje vrijeme žurbe, borbe za svaku kunu i preživljavanje, malo je onih koji uistinu uživaju u ljepoti prirode i od nje čine čuda. Kada se uz to stavi nazivnik stare Slavonije onda je ambijent potpun. Sve ovo u jednoj je stavila obitelj Hornung iz Orahovice. Naime, Mario Hornung (42) pokraj svoje kuće u tzv. Vučinić kraju, stvara pravu slavonsku priču. Sve je počelo gradnjom starog đerma kakav se od ranih '70 godina u Orahovici rijetko može vidjeti pa potom kućice od drveta, nastavljenom sadnjom voćnjaka sa starim slavonskim vrstama voćaka, nešto vinograda i malog arboretuma.

- Ja sam inače tokar po struci, kao i moj otac, i počeli smo u svojoj radionici skupljati starine i sad imamo malu zbirku starih fenjera, kaciga i fotografija Orahovice. Kupnjom zemljišta nadomak obiteljske kuće zamislio sam da sve bude u stilu stare Slavonije, što je bila želja i oca Stjepana, a mogu reći i djeda Stjepana. Vrlo brzo ideja je prerasla u stvarnost, napravio sam đeram i htio sam napraviti i jednu nadstrešnicu za druženje. No, kada sam dovršio đeram pala je ideja za gradnju kućice i napravio sam je isključivo na drvenim temeljima. Zanimljivo je kako sam došao do đerma. Naime naš kućni prijatelj Ivica Metzger iz Orahovice dao mi je rašlje za tražiti vodu. Danima sam hodao po njivi i na kraju pronašao čak devet bunara, od čega je sedam aktivnih. Na jednom od njih napravio sam taj đeram i on za sada služi za navodnjavanje voćnjaka - započinje priču Mario Hornung.

U maloj drvenoj kućici pak uživaju svi, i supruga mu Snježana, kćer Erika (8) po kojoj je kućica dobila ime ''Vila Erika'', sin Damir (12) te mnoštvo rodbine i susjeda.

- Čim se malo zadimi, odmah se svi skupe i uistinu uživamo unutra. Čak sam i ogradu napravio od tankog drveta, što su ono naše bake znale reći ''pruće oko kuće''. U njoj znamo prirediti druženje članova našeg mjesnog odbora, a posebno mi je drago sa svojom obitelji provoditi dane u našoj ''Vili Erika'' – kaže Mario Hornung.

Treba reći i da u kućici ima dva drvena kreveta za prenoćiti, na trijemu drvena vrtna garnitura, a malo dalje je osammetarska ljuljačka i, a što je najvažnije, sve je to ručna izrada, Marijevih ruku djelo. Posebna je priča o voćnjaku. Marijev otac Stjepan (72) vodi brigu o voćkama i svakoj je dao ime.

- U voćnjaku imamo stare slavonske sorte koje se ne špricaju. To su, između ostaloga, nekoliko vrsta jabuka, kao što su srčika žuta i zelena, božićnica, ili kako je stari Slavonci zovu pogaćuna, imamo i krušaka, dunja, oskoruša, mušmula, crni i bijeli dud. Ukupno 58 sorti za čije smo sadnice Mario i ja obišli cijelu Slavoniju kako bismo ih nabavili. Uz voćke posadili smo i mali arboretum, imamo jablan, pančićevu omoriku, vrbe, ginko, cedar i mnoštvo drugog drveća. Posadili smo i nekoliko panjeva vinove loze, jer nemamo vinograd pa da imamo gdje objesiti kobasicu za Vinkovo i što posvetiti – kaže čika Stipe, kako ga Orahovčani znaju.

Stipe Hornung ima nacrt svog voćnjaka, točno zna gdje koja biljka raste i kako se koja zove. Uz sve biljke Hornungovi drže tradiciju Orahovice, imaju i nekoliko oraha i to među njima posebnu vrstu oraha s crvenom jezgrom. Uz sav biljni svijet, životinjski je također jedinstven. Obitelj Hornung ima četiri mačka, tri psa, ovce, koze, a jarac je gotovo kao kućni ljubimac, guske, kokoši, a trenutačno je jedno malo janje imena Janko na kućnoj njezi u dnevnom boravku, jer je imalo teško janjenje. U svakom slučaju, prava slavonska idila u priči koja je tek počela, a posebno sretan je Stjepan, otac Marija.

- Ovo je za mene raj na zemlji, drago mi je što Mario to toliko voli jednako kao i ja, a i unuci su vrlo blizu, posebno unuka Erika, koja uživa u prirodi. Puna mi je duša i srce – priznao nam je Stjepan Hornung.

Vladimir GRGURIĆ

Stipe Hornung ima nacrt svog voćnjaka, točno zna gdje koja biljka raste i kako se koja zove

Možda ste propustili...

UDRUGA STANARA ŠOKAČKIH STANOVA

Đeram: Skupština i druženje na stanu

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

Najčitanije iz rubrike