Osijek
23. ZIMSKA MATEMATIČKA ŠKOLA ZA SREDNJOŠKOLCE

Matematičari proučavali kriptografiju
Objavljeno 13. siječnja, 2014.

Na Odjelu za matematiku Sveučilišta J. J. Strossmayera u subotu je održan prvi dio 23. zimske matematičke škole za učenike srednjih škola. Ova tradicionalna škola i ove je godine rezultat suradnje triju institucija: Udruge matematičara Osijek, Treće gimnazije (prirodoslovno-matematičke) i sveučilišnog Odjela za matematiku.

- Od ove godine krenuli smo s novom koncepcijom Zimske škole. Proširen je broj polaznika, pa ona sada obuhvaća najvrsnije učenike, darovite matematičare iz svih pet slavonskih županija. Ovaj put okupilo ih se 80, od prvog do četvrtog razreda srednje škole. Predavači su profesori matematike zaposleni u srednjim školama svih pet slavonskih županija kao i nastavnici sveučilišnog Odjela za matematiku - kaže prof. dr. sc. Kristian Sabo, predsjednik Udruge matematičara Osijek.

Voditeljica Škole Astra Škorjanc, profesorica matematike iz Treće gimnazije, ističe da učenike očekuje širok spektar tema od popularnih do vrlo zahtjevnih u matematičkom smislu. Izdvajamo samo neke: Kako matematika može biti zabavna, Zanimljivi problemi iz kombinatorike i vjerojatnosti, Kriptografija, Savršeni brojevi i djeljivost. Drugi dio 23. zimske matematičke škole održat će se 18. siječnja u Trećoj gimnaziji. (V.L.)

Možda ste propustili...

UREĐAJ OD 1,2 MILIJUNA KUNA NA KROVU PFOS-A

Do koncentracije peludi mobilnom aplikacijom

DVANAESTOGODIŠNJAKINJA SPRIJEČILA PROVALU U OBITELJSKU KUĆU

Pozvala je oca i opisala napadača

TRADICIJA DUGA GOTOVO 250 GODINA

Blagdan sv. Ane na Gornjogradskom groblju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U DUBROVAČKOJ 58 KAO U HORORU

Ispred dva opožarena stana množe se štakori, susjedi žive u strahu

2

ZAVRŠILA LEGALIZACIJA OBJEKATA

Samo od pristojbenih markica Grad uprihodio čistih milijun kuna

3

STANOVNICI ULICE I. KRŠNJAVOG U PANIČNOM STRAHU OD OSA

Pestrid obavio dezinsekciju osa u mladim stablima

oglas