Regija
ZALJUBLJENICI U ŽUPANJSKU ŠETNICU LJUTITI

Pločnik nije maramica, a klupe nisu
otirači za čišćenje blatne obuće
Objavljeno 13. siječnja, 2014.

Vezani članci

PRODULJEN VIJEK ODLAGALIŠTA U RADOSAVCIMA

Slatina nabavila stroj za sabijanje otpada

ŽUPANJA - Neuobičajeno toplu subotu za početak siječnja brojni su Županjci iskoristili za boravak u prirodi i uživanje na novosagrađenoj šetnici uz Savu. Šetnica je bila puna roditelja s malom djecom, mladih i građana u poznim godinama koji su se odmarali na klupama.

- Dobro je da je i Županja napokon dobila mjesto za odmor i šetnju. Šetnica je lijepo uređena, osvijetljena, opremljena i ne moramo se postidjeti ni puno većih gradova. Posebno smo zadovoljni što se proširila sve do izletišta Poloji i Sladorane i povezala ta dva dijela grada. Prava je uživancija ovdje doći i spojiti ugodno s korisnim - zadovoljno su prokomentirale Županjke Sanja i Mirjana kojima je, kažu, u rasporedu dnevnih obveza odlazak na šetnicu neizostavan.

Sudeći prema broju šetača koje smo u subotu poslijepodne zatekli na savskom nasipu, pokazalo se kako je uređenje šetnice bio pravi pogodak i da je bilo krajnje vrijeme da se Županja napokon okrene prema rijeci. Brojni su ribiči na obali zauzeli svoja mjesta i zabacili udice, zaljubljeni šaputali na klupama, a oni najuporniji vrijeme su iskoristili za trčanje nasipom i kondicijske treninge. Na putu do Poloja, osim u prirodi i čistom zraku, građani su mogli uživati i u pravom domaćem životinjskom carstvu. Uz nasip se, naime, nalazi ranč s konjima, tor s ovcama, farma krava, a neposredno prije izletišta Poloji i kokoši, pure, guske i patke koje izlaze iz dvorišta okolnih kuća u naselju Ciglana.

No šetači su nam se požalili na neodgovorno ponašanje pojedinih sugrađana koji se konstantno trude uništiti sve ono što je lijepo.

– Nema ni mjesec dana otkako je gradnja šetnica završena, a pojedinci su već počeli uništavati klupe. Zatekao sam dvojicu mladića kako nogama udaraju i ljušte žbuku ispod klupe. I pojedinci bez imalo stida blato s obuće redovito skidaju o drvene daske na klupama i drugim šetačima onemogućavaju da sjednu i odmore se - ljutit je šetač Pero S.

Njegov kolega Marko, koji je u šetnju izveo trogodišnjeg sinčića, zgrožen je, kaže, balkanskim mentalitetom pojedinih sugrađana kojima pločnici služe kao maramice. Pozvao ih je da se odviknu “navike pražnjenja nosa i pljuvanja po šetnici jer građani ne žele gaziti po nečijim slinama.” M. Lešić Omerović

Najčitanije iz rubrike