Regija
GRAĐANI ŠOKIRANI

Računi su za plin visoki zbog datuma očitavanja brojila?
Objavljeno 13. siječnja, 2014.
Županjka mora platiti za plin kao za pet metara drva

ŽUPANJA – Računi za plin koje su dobili krajem prošlog tjedna šokirali su stanovnike Vukovarsko-srijemske županije koji se griju tim energentom. Zbog iznadprosječno visokih temperatura u prosincu, građani su očekivali da će uštedjeti na grijanju i dobiti niže račune, no “čestitka” iz Plinare istočne Slavonije mnoge je od njih natjerala da razmisle o vraćanju starim navikama i grijanju na drva. Pojedini Vinkovčani dobili su i do 150 posto veći račun nego za studeni i u prvi mah su pomislili da je riječ o pogrešci prilikom obračuna potrošnje.

– U studenome sam platio 700 kuna, a za prosinac je stigao račun od čak 1.600 kuna. Uvjeren sam da nisam potrošio više plina nego mjesec prije, naprotiv, zavrtali smo radijatore čim se sunce malo pomolilo - ogorčen je Vinkovčanin.

Gotovo dvostruko veći račun u odnosu prema mjesecu ranije dobila je i gospođa Branka iz Županje.

– Vjerujte mi da me račun dotukao. Ne mogu vjerovati da sam potrošila gotovo dvostruko više plina, a grijala sam se isto i pomno vodila računa o prostorijama koje grijem. Ne mogu prežaliti što sam prije nekoliko godina prešla na plin. Tvrdili su nam da je to najjeftiniji energent, no nitko me ne može uvjeriti da bih mjesečno potrošila pet metara drva, a upravo toliko moram platiti plin za prosinac - ljutita je naša sugovornica.

Primjedbe ima i na kvalitetu plina i tvrdi da je sve niže kalorijske vrijednosti, što, uvjerena je, mogu potvrditi i drugi potrošači. Svi oni s kojima smo razgovarali sumnjaju u tezu prema kojoj se većim računima od građana pokušava izvući što više novca jer je Plinara istočne Slavonije zapala u financijske probleme i sada se trebaju pokrpati rupe. Takve insinuacije kategorički odbacuje direktorica PIS-a Marija Ratkić, ustvrdivši da su osjetne razlike na računima rezultat očitavanja brojila, ali i toga što je studeni bio topliji od prosinca, pa je i potrošnja u tom mjesecu bila veća.

Inače, Plinara istočne Slavonije plinom opskrbljuje 17.500 kućanstava te 1.400 tvrtki i ustanova na području Vukovarsko-srijemske županije. Iako je većini građana plin energetski i ekološki najprihvatljiviji energent, ekonomski više nije najpovoljniji, to više što se najavljuje povećanje cijena plina za kućanstva.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Pojedini Vinkovčani dobili su i do

150

posto veći račun nego za studeni

Naplaćeno grijanje za 37 dana

– U prosincu su računi veći jer su kućanstva dobila račun za, primjerice, 37 očitanih dana dok su mjesec ranije dobila za 23 dana. Sve ovisi o tome za koja su razdoblja očitavana brojila, ali je u prosjeku to isto. Prosječno kućanstvo potroši 230 kubika plina, to pomnožite s cijenom kubika od 3,7 kuna i dobijete koliko treba platiti – pojašnjava Marija Ratkić.

Ponovno napominje kako mnoge obiteljske kuće troše više plina nego što je potrebno jer nisu izolirane.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OPĆINA IŠČEKUJE RAZGOVORE I NOVAC

"Poirot kod Strizivojne" čeka dva ministarstva

2

VRTIĆ BEZ RAVNATELJICE

Plečić: Općina me ignorirala

3

KARANAČKA ULICA ZABORAVLJENOG VREMENA

Svaki predmet naći će se u Registru kulturnih dobara