Novosti
VELIKOGORIČKE SUTKINJE NA SEDAM STRANICA OBJASNILE ODLUKU:

Hrvatska ima pravo odlučiti o
zastari u slučaju Đureković
Objavljeno 10. siječnja, 2014.
Sutkinje tvrde da se Mustača ne može izručiti jer je za ubojstvo Đurekovića nastupila zastara

ZAGREB - Izvanraspravnom vijeću Županijskog suda u Velikoj Gorici, pod predsjedanjem Jadranke Kos, trebalo je upola manje stranica kako bi odbrazložilo odbijanje izručenja Zdravka Mustača nego što je sudsko vijeće u Zagrebu na čelu s Ivanom Turudićem potrošilo za rješenje o prihvaćanju europskog uhidbenog naloga za Josipa Perkovića. Na samo sedam stranica tri velikogoričke sutkinje precizno su objasnile zašto smatraju da se Mustača ne može izručiti Njemačkoj, jer je za likvidaciju Stjepana Đurekovića nastupila zastara.

Turudić je opširno argumentirao da je člankom 10. Zakona o pravosudnoj suradnji izrijekom isključena provjera dvostruke kažnjivosti za 32 kaznena djela navedena u tom dokumentu, kao i u Okvirnoj odluci o europskom uhidbenom nalogu, pa se stoga ni za ubojstvo hrvatskog emigranta Đurekovića ne može ocjenjivati je li prema domaćem pravu došlo do zastare. Pritom se Turudić pozvao i na tri odluke Vrhovnog suda kojima su prihvaćeni europski uhidbeni nalozi stigli za hrvatske državljane, uz obrazloženje da se ne utvrđuje zastara za kaznena djela za koja ih se tereti.

Međutim, Jadranka Kos i kolegice uvjerene su da su tumačenja Vrhovnog suda pogrešna te su ih, jednostavno, ignorirale. Za razliku od Turudića i vrhovnih sudaca, Jadranka Kos tvrdi da spomenuti zakon i Okvirna odluka i te kako pružaju osnovu članicama EU koje zaprime uhidbeni nalog da prema domaćem zakonodavstvu računaju zastaru i za 32 kataloški nabrojena kaznena djela.

"Ovo vijeće smatra da se isključenje provjere dvostruke kažnjivosti odnosi isključivo na materijalno pravne pretpostavke za predaju tražene osobe, a država izvršenja mora provjeriti jesu li ispunjene procesne pretpostavke za predaju tražene osobe, kako za kaznena djela iz članka 10. Zakona tako i za ostala kaznena djela koja nisu na listi, no za koja je dopušteno izdati europski uhidbeni nalog", navodi se u obrazloženju odluke suda u Velikoj Gorici. Kako je prema hrvatskom zakonu, što Okvirna odluka omogućuje, zastara obligatoran razlog za neprihvaćanje uhidbenog naloga, Jadranka Kos odbila je zahtjev za izručenje Mustača. A njezin je stav da je zastara, i to relativna, nastupila 25 godina nakon likvidacije Đurekovića, dakle 28. srpnja 2008., a ne deset godina prije, kao što misle DORH i obrana Perkovića i Mustača.

Uporište za takav izračun zastare Jadranka Kos pronašla je u članku 95. Kaznenog zakona SFRJ, koji je preuzet u pravni sustav Hrvatske. Turudić, premda vjeruje da zastara ne može biti zapreka izručenju, u svojoj je odluci iznio ocjenu da će ona ionako nastupiti tek 2023. godine.

Ante Nobilo sigurno će uložiti žalbu na Turudićevo rješenje o Perkoviću, a zasad se ne zna kako će postupiti DORH u slučaju Mustač. Rok za žalbu je do utorka odnosno srijede.D.Ciglenečki

VRHOVNI SUD ĆE IZRUČITI PERKOVIĆA, A MUSTAČA NE?

Vrhovni sud bi trebao izjednačiti sudsku praksu, ali odvjetnik Veljko Miljević ne bi bio iznenađen da budu potvrđene i odluka za Perkovića i za Mustača. “Bilo bi to, naravno, jako nezgodno, međutim sasvim je moguće da Vrhovni sud odobri izručenje Perkovića i odbije nalog za Mustača. Posljedica je to različitih tumačenja Zakona o pravosudnoj suradnji, kao i pristupa u računanju zastare. Nije lako izračunati zastaru kad smo od ubojstva Đurekovića promijenili dvije države, Ustav i tri kaznena zakona. Ako se dogode oprečne odluke dvaju vijeća vrhovnih sudaca, onda će se s razlogom postaviti pitanje je li važnija neovisnost sudaca ili, pak, usklađivanje njihovih stavova”, zaključuje Miljević.

Možda ste propustili...

MINISTRICA KULTURE NAKON UHIĆENJA DAVORA TRUPKOVIĆA

Obuljen: Zgrožena sam, ali vjerujem u presumpciju nevinosti

SJEĆANJE NA RATNOG MINISTRA OBRANE

Obilježili godišnjicu smrti Gojka Šuška

Najčitanije iz rubrike