Regija
PROJEKT „ZAŠTITA I OČUVANJE BIJELE RODE“

Vlasnicima kuće s rodinim
gnijezdom po 700 kuna
Objavljeno 11. siječnja, 2014.

ŽUPANJA – U sklopu projekta „Zaštita i očuvanje bijele rode“ koji se u Vukovarsko-srijemskoj županiji provodi od 2010. godine, redovito se isplaćuju i naknade vlasnicima objekata na kojima se nalazi gnijezdo bijele rode. Svrha je projekta vlasnicima kuća u zaštićenim dijelovima prirode na čijim su krovovima rodina gnijezda osigurati naknadu za očuvanje biološke raznolikosti i za čuvanje prostora.

Naime, kako bi se potaknulo vlasnike na očuvanje rodinih gnijezda na svojim krovovima, uvedena je participacija troškova popravka krovišta, s obzirom na to da rodina gnijezda teže po nekoliko stotina kilograma. Krajem prosinca prošle godine fizičke i pravne osobe u Vukovarsko-srijemskoj županiji koje ostvaruju pravo na naknadu imale su razloga za zadovoljstvo zbog uplate sredstava iz ovog projekta za zaštitu prirode. Naknada u iznosu od 700 kuna isplaćena vlasnicima objekata s gnijezdom krajem tekuće godine izuzetno je dobrodošla u uvjetima opće recesije, pa briga o zaštićenim i strogo zaštićenim životinjskim vrstama koje obitavaju u našoj okolini postaje više od simbolične geste dobre volje. Nositelj projekta, a ujedno i posrednik pri isplati naknade je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije.

Stručni suradnik Mario Raguž kontaktirao je s vlasnicima i prikupljao podatke o uspješnosti gniježđenja, stanju gnijezda i odraslih jedinki, te je utvrđena dobra uspješnost gniježđenja i broj od 223 mlade rode na području županije. Prema odredbama ugovora o financiranju projekta, polovinu sredstava potrebnih za naknade donira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok se druga polovina osigurava iz proračuna Županije na čijem je području lani bilo 135 gnijezda. Ovim projektom zaštićena bijela roda postala je jedan od simbola očuvanja biološke raznolikosti koja je nastala suživotom tradicionalnog seoskog načina života i prirode.(M.L.O.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike