Regija
PROJEKT BARANJSKE ČISTOĆE I BELOG MANASTIRA

Baranjcima besplatno
tisuću kompostera
Objavljeno 10. siječnja, 2014.

BELI MANASTIR - Od ponedjeljka, 13. siječnja, stanovnici Belog Manastira ( u Baranjskoj čistoći moći će besplatno preuzeti 1.000 kompostera (za sada ih je stiglo upola manje). Riječ je o projektu spomenute tvrtke i Grada u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, vrijednom 365.000 kuna. Osnovni cilj projekta je podizanje svijesti o potrebi bolje skrbi o otpadu te smanjivanje količina otpada na odlagalištu. U kompostere će moći odlagati sav biorazgradivi otpad (ostaci voća i povrća, kruha, talog od kave, vrećice čaja, listovi, piljevina, papirnate maramice...) te proizvoditi najbolje gnojivo za oplemenjivanje tla u vrtovima, voćnjacima...

- Sigurno je kako je, uz podizanje svijesti o potrebi bolje skrbi za otpad, jedan od ciljeva i smanjivanje količine otpada na jedinom odlagalištu u Belom Manastiru - kaže Branko Migles, direktor Baranjske čistoće. Naglašava kako, nakon podjele kompostera, količinu otpada planiraju smanjiti za 3.000 tona godišnje. Uvjet je, dodaje da kompostere dobiju sva domaćinstva koja nisu u zgradama, a kojih je u ovom trenutku približno 2.500.

- Za sada je samorecikliranje biorazgradivog otpada po stanovima, kojih je oko tisuću, u fazi planiranja - priča Migles, dodajući kako će ovih dana s gradonačelnikom Ivanom Dobošem još jednom posjetiti sjedište Fonda kako bi dogovorili isporuku nove količine kompostera za preostale vlasnike. Inače, belomanastirsko odlagalište, sukladno zakonu, zatvoreno mora biti 2018. godine.

- Mjesta na odlagalištu ima još, pa ne prijeti eventualna prebukiranost. U postojeću kasetu možemo primati otpad još godinu dana, a trenutačno smo u fazi pretprojektiranja nove kasete - zaključuje Migles.

Ivica GETTO
KREĆE EDUKACIJA

Sukladno ranijim najavama, Baranjska čistoća od idućeg tjedna kreće u edukaciju Baranjaca o važnosti recikliranja i odvajanja otpada. Prvo će se orijentirati na obrazovne ustanove, pa su najavili edukativnu radionicu u belomanastirskoj osnovnoj školi.

Možda ste propustili...

"DAVOR ŠOPLOHER – (NE)ZABORAVLJENI HEROJ!"

45 kilometara u sjećanje na ratnog zapovjednika

ODIGRAN 2. BRZOPOTEZNI TURNIR OPEN BIZOVAC 2024

Najbolji Dinko Huis, Matej Filić i Damir Meško

Najčitanije iz rubrike