Novosti
APEL ZA SPAS JAVNOG ZDRAVSTVA

Operaciju ćete plaćati i 50 tisuća kuna
Objavljeno 9. siječnja, 2014.
Javno zdravstvo plaćate cijeli život i imate pravo na liječenje

Vezani članci

ULAŽEMO TRI PUTA MANJE OD PROSJEKA EU

U izdvajanjima za znanost i istraživanja Hrvatska je na samom europskom dnu

Molim vas, ne uništavajte javno zdravstvo. Ono je civilizacijski doseg kojega ne smijemo izgubiti. Nemojte pričati o natjecanju, borbi za tržište i zaradi u zdravstvu, jer je to ne samo iskazivanje vašeg neznanja, nego i pravo svetogrđe.

Apel je to koji je svim pobornicima privatizacije zdravstva u otvorenom pismu pod naslovom “Sjećate li se Jonasa Salka, sjećate li se Marie Curie, sjećate li se Andrije Štampara?”, uputio osječki liječnik dr. Dražen Gorjanski. Povod ovom pozivu za zaštitu javnog zdravstva najnoviji su medijski napisi u kojima se pod naslovom “33 ideje za spas zdravstva” ponovno nudi i ideja kako je prijeko potrebno što prije “stimulirati stvaranje zdrave konkurencije javnog i privatnog sektora u zdravstvu po principima učinkovitosti”. Stoga dr. Gorjanski upozorava: “Unatoč općepoznatoj činjenici da je najveći dio teškoća u zdravstvu prouzročen upravo njegovom privatizacijom, vi i dalje kao rješenje nudite još veću privatizaciju, sada privatizaciju zdravstvenog osiguranja. Postupak je to jednak liječenju otrovanog bolesnika davanjem još više otrova. No, krajnji cilj zlonamjernih prijedloga i nije boljitak zdravstva. Krajnji je cilj, budimo iskreni, zarada na boli, bolesti i patnji. Krajnji je cilj privatizirati zdravstveno osiguranje, zdravlje pretvoriti u robu, a bolest u izvor prihoda. Zašto sam vam spomenuo Jonasa Salka? Salk je otkrio cjepivo protiv dječje paralize i nije ga zaštitio patentom, a na pitanje novinara 'Tko je vlasnik patenta na cjepivo?' odgovorio je: 'Nema patenta. Može li se patentirati Sunce?',” poručuje dr. Gorjanski.

Iza ovog apela svojom je podrškom stala i Udruga hrvatskih pacijenata i Marijo Drlje, a kako kaže sam dr. Gorjanski i brojni kolege liječnici čiju podršku prima svakodnevno.

- Problem je što narod pokušavaju uvjeriti da je javno zdravstvo besplatno i zato loše, a privatno se skupo plaća i zato je dobro. No, recimo jednom glasno i nemojmo obmanjivati javnost - javno zdravstvo nije besplatno i tijekom svog života najveći dio pacijenata čak ga i nekoliko puta preplati, jer se ono plaća cijeli život, ali na način da to ne osjete i prema principu solidarnosti. Javno zdravstvo postoji za dobrobit pacijenta i ne smijemo prihvaćati mjere onih koji na zdravstvu pokušavaju zaraditi. No, nakon što smo prodali tvornice lijekova i tvrtke za ortopedsku opremu, osakatili smo cjeloviti sustav i sada cinično kažemo da javno zdravstvo ne funkcionira. Pa kako bi funkcioniralo kada umjesto lijekova prema tvorničkim cijenama moramo nabavljati one po cijenama farmaceutskih tvrtki koje zanima samo profit. Dogodi li se privatizacija zdravstvenog osiguranja, dogodit će se i da za operaciju morate platiti 50.000 kuna pa da se tek onda shvati što smo izgubili s draguljem poput javnog zdravstva. Osim toga, tvrdnje da je privatno zdravstvo tako izvrsno samo su obmane, jer sam osobno svjedočio slučajevima gdje su dolazili pacijenti iz privatnih klinika zdravstveno posve uništeni, a kolege iz javnih bolnica morali su im spašavati život i liječiti ih ponovno. No, kriza bi mogla biti idealan izgovor da se građanima Hrvatske otme javno zdravstvo i podvali privatni interes pod izgovorom boljitka zdravstva i to ne smijemo dopustiti - upozorava dr. Gorjanski.

Nefreteta Z. EBERHARD
UDRUGA PACIJENATA POZIVA I OSTALE DA JAVNO DIGNU GLAS

“Poštovani gospodine dr. Gorjanski, hvala ti u ime solidarnosti i života hrvatskih građana. Hvala ti što dižeš svoj glas protiv pretvaranja zdravlja u robu pa tko novca ima neka kupi i liječi se, a tko nema (većina naših građana), neka trpi bol i čeka zakon biologije. Hvala ti što dižeš svoj glas razuma protiv ove sve očiglednije tajkunizacije općeg dobra, solidarnog javnog zdravstvenog sustava. Pozivamo i ostale zdravstvene djelatnike da javno dignu svoj glas protiv uništavanja općeg dobra solidarnog javnog zdravstvenog sustava (SJZS), a ne samo boriti se za svoje plaće. Pitamo vas zdravstvene djelatnike pa i dr. Babića, podržavaju li zdravstveni djelatnici (i koji) miješanje javne i privatne prakse (je li to pohlepa?), dok golemi kapaciteti u SJZS-u stoje neiskorišteni, a liste čekanja sve su duže”, stoji u pismu podrške koje potpisuje Marijo Drlje u ime UHP-a.

DRAŽEN GORJANSKI

liječnik

Krajnji je cilj privatizirati zdravstveno osiguranje, zdravlje pretvoriti u robu, a bolest u izvor prihoda

Možda ste propustili...

U IPSOSU VRLO ZADOVOLJNI ODRAĐENIM

Izlazna anketa gotovo pogodila rezultate izbora

PONOVNO IMENOVANA KRISTALINA GEORGIEVA

Čelnici MMF-a drugi petogodišnji mandat

Najčitanije iz rubrike