Regija
VALPOVAČKI PČELARI PROTEKLU, 2013. GODINU PAMTIT ĆE KAO NAJUSPJEŠNIJU U SVOJOJ POVIJESTI

Uključeni u IPA projekt Panonian Bee
Objavljeno 9. siječnja, 2014.

VALPOVO – U 130 godina postojanja Udruga pčelara Valpovštine upravo će prošlu pamtiti kao jednu od najuspješnijih. Bila je to godina u kojoj je udruga dobila vlastite prostore u Centru kulture Katančić, u kojoj je organizirala brojne manifestacije i gostovanja, na kojima su potvrdili iznimnu kvalitetu meda koji proizvode. Posebno su ponosni na manifestaciju Dani meda u Valpovštini, koju su uklopili u program 45. Ljeta valpovačkog.

- Ova manifestacija posebno nam je bila značajna zbog činjenice što je održan i Međunarodni stručni skup gdje je dr. sc. Snježana Tolić s Poljoprivrednog fakulteta Osijek izlagala o financiranju razvojnih projekata i povlačenju novca iz EU. Drugi predavač bio je savjetnik za pčelarstvo iz Pečuha Gabor May, koji je govorio o prekograničnoj suradnji Hrvatska – Mađarska, kao i iskustvima mađarskih pčelara u EU. To je bila prigoda da svoje proizvode izlože pčelari iz četiri hrvatske županije, da posjetitelji pogledaju rijetko prikazivani apisarij sa živim pčelama, ali i da lokalna televizija snimi CD o 130 godina postojanja udruge - ispričao nam je predsjednik udruge Mario Fišer.

U vremenima kada udruge bilježe osipanje članstva, u ovoj udruzi sa 120 članova situacija je potpuno drugačija, bilježi neprestani rast članstva, posebno mladih, ne samo s područja Valpovštine nego i cijele županije.

- U suradnji s Osječko-baranjskom županijom Udruga je uključena u IPA projekt Panonian Bee čija je vrijednost 480.000 eura, od čega polovina pripada Županiji. Cilj je projekta jačanje malih proizvođača meda, te kroz njihovo umrežavanje i edukaciju podizanje kvalitetu meda u prekograničnom području. Bit će im na raspolaganju i sredstva za nabavku nove opreme potrebne za početak bavljenja pčelarstvom, od čega je već 13 članova dobilo vrcaljke, kante za med, te košnicu s pčelama. Tri člana dobilo je SMS vage koje se nalaze u stacionarima, dok je tri člana dobilo mogućnost uzorkovanja meda. Za mlade pčelare bit će organizirano nekoliko stručnih predavanja koja će im pomoći u bavljenju pčelarstvom - pojašnjava Fišer.L.Aničić

Možda ste propustili...

ISPRED KKD-A "IVANA BRLIĆ-MAŽURANIĆ"

Na šetalištu motivi iz Ivanina “Srca od licitara”

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

Najčitanije iz rubrike